Bittersøt popsymfoni

Weezer viser at de kan hvis de vil.

Weezer er overraskende raske på labben med oppfølgeren til sitt relativt mislykte, selvtitulerte comebackalbum «'The Green Album'» fra i fjor.

På «Maladroit» har vi den haltende og intellektuelle Buddy Holly-entusiasten Rivers Cuomo og hans fuzzpopkamerater der vi vil ha dem: som en pålitelig kilde for en bortimot endeløs rekke av bittersøte, treminutters popsymfonier.

Bedre låter

Først og fremst byr «Maladroit» på gjennomgående bedre låter enn fjorårets skuffende éndimensjonale og uengasjerende popgrønsj-pliktløp. Der det grønne albumet føltes kalkulert og bundet, framstår «Maladroit» som den reineste lekestua, der Cuomo - denne gangen fri for comebackpresset - triller det ene popesset etter det andre ut av ermet. Han er fortsatt smågretten og misfornøyd, men denne gangen er han det med stil.

Aller mest gledelig er det at de typiske Weezer-låtene er albumets beste.

Den småcorny, entusiastiske singelen «Dope Nose» er milevis bedre enn sin enerverende slektning «Hash Pipe», og har med sitt «oh-oh»-refreng et ikke ubetydelig allsangpotensial. Aggressive «Take Control» er et riffparty uten like, full av tøysete heavygitarer og med et deilig forløsende refreng. «Love Explosion» og den Beach Boys-duftende «December» er to andre overskuddspregede og meningsfulle fuzzpopblinkskudd.

Mer variasjon

For øvrig er den økte variasjonen i det musikalske uttrykket påfallende. Den myke soulen i «Burnt Jamb» og den Dinosaur Jr-inspirerte støyrockeren «Slave» er velkomne avstikkere fra det patenterte Weezer-soundet, og bidrar til å gjøre «Maladroit» til et variert og vellykket album.

Så får det skrives på kontoen for meningsløse marketingframstøt at hitsingelen «Island In The Sun», et av de få fine øyeblikkene på «'The Green Album'», ligger som fjortende og siste spor på denne cd-en. Eller kanskje er det Rivers Cuomo selv som heller vil at kidsa skal kjøpe dette albumet framfor det forrige? I så fall snakker vi selvkritikk og selvinnsikt på beundringsverdig nivå.

TILBAKE I SLAG: Weezer med Rivers Cuomo i spissen løfter seg etter fjorårets skuffende comebackplate.