BitTorrent-bruker tiltalt

Lastet opp tre filmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En mann fra Hongkong er tiltalt for ulovlig filmnedlastning gjennom fildelingsnettverket BitTorrent.

Ifølge BBC lastet Chan Nai-ming opp i april i år tre Hollywood-filmer, Daredevil, Red Planet og Miss Congeniality.

Viktig pågripelse

Han ble sluppet ut mot en kausjon på 641 dollar, 4200 kroner, og må møte i retten den 7. november. Chan risikerer opptil fire års fengsel og en heftig bot hvis han blir dømt.

Ifølge Hongkongs myndigheter er dette en viktig pågripelse, som bidrar til at flere tenker seg om før de benytter seg av de ulike fildelingsnettverkene.

Allerede nå konstaterer de at antall ulovlige nedlastninger har sunket med 80 prosent.

Bytter program

Filmindustrien innledet et raid mot BitTorrent-sider i desember i fjor. Trusler om gigantiske søksmål har fått flere av disse nettstedene til å stenge.

UTBREDT: 60 prosent av all internett-trafikken i 2004 var filnedlastninger. Vi vet derimot ikke hvor stor del av dette de ulovlige nedlastningene utgjør. Foto: SCANPIX
UTBREDT: 60 prosent av all internett-trafikken i 2004 var filnedlastninger. Vi vet derimot ikke hvor stor del av dette de ulovlige nedlastningene utgjør. Foto: SCANPIX Vis mer

Det har gjort at brukerne har byttet ut BitTorrent med andre nedlastningsklienter, slik som eDonkey.

Undersøkelser analyseselskapet CacheLogic har gjort viser at eDonkey er nå det foretrukne fildelingsprogrammet i Sør-Korea, Italia, Tyskland og Spania.

I England, Japan og Kina er det like stort som BitTorrent. Det finnes ingen tilsvarende tall for Norge.

Leken fortsetter

Ifølge CacheLogic utgjorde nedlastningsaktiviteter 60 prosent av all internett-trafikk i 2004. Men dette sier ingenting om hvor mye av nedlastningene omfatter ulovlig materiell.

- Historien gjentar seg selv. Fildelere byttet fra Kazaa til BitTorrent og nå til eDonkey, sier Andrew Parker ved CacheLogic til BBC.

- Dette er et bevis på at juridisk press fra bransjeorganisasjonene resulterer i massemigrasjon til alternative nettverk, enten gamle eller nye.

Gnutella var et av de første fildelingsnettverkene som merket musikkindustriens vrede. Nå som fokuset er flyttet til andre programmer, opplever Gnutella på nytt et oppsving i antall brukere og nedlastninger, spesielt i USA og Canada.

- Nedlastningsmåten er irrelevant. Folk går etter innholdet. Denne katt og mus-leken vil fortsette.

FLYKTER TIL ANDRE NETTVERK: Fildelerne er lite trofast og nøler ikke med å bytte nedlastningsprogram, ifølge CacheLogic.
LA IPODEN MIN VÆRE I FRED: Dette var meldingen fra aktivistene som samlet seg utenfor Høyesteretten i Washington i mars i år. Aksjonen kom i stand etter en rettsavgjørelse om at fildelingsnettverkene kan bli holdt ansvarlig for spredning av piratkopierte filer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer