KOMMENTARER

Hovedkommentar p-piller

Bivirkningene av p-piller bagatelliseres - i feminismens navn

Prevensjonen vil ikke bli bedre hvis ikke ubehaget mange kvinner opplever tas alvorlig. Men i en norsk bestselger får de høre at de bare er en del av en trend og påvirket av venninneprat.

IKKE BARE TRIVELIG: To store nye studier viser en sammenheng mellom p-pillebruk og nedstemthet. Det kan være en lettelse for kvinner som har opplevd bivirkningene, men tenkt at det kanskje er dem selv det er noe galt med. Foto: Shutterstock / Scanpix.
IKKE BARE TRIVELIG: To store nye studier viser en sammenheng mellom p-pillebruk og nedstemthet. Det kan være en lettelse for kvinner som har opplevd bivirkningene, men tenkt at det kanskje er dem selv det er noe galt med. Foto: Shutterstock / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg burde skjønt at noe var galt den ettermiddagen jeg satt og hulket til en episode av komitegnefilmserien «Futurama». Det var riktignok et riktig hjerteskjærende avsnitt, som tok publikum med tilbake til tiden før hovedpersonen Fry ble skutt inn i fremtiden — og tilbake til tiden han hadde forsvunnet fra, vår tid. Der hadde hunden hans fortsatt å sitte trofast utenfor butikken han sist hadde gått inn i, lengtende og ventende på at han skulle komme tilbake, helt til den døde av alderdom.

Da jeg satt der med tårene rennende nedover ansiktet — dette var ikke slike pene perletårer, det var full, rødflammete strigråt — hadde jeg hatt det sånn passe i et par måneders tid. Jeg var kvalm konstant, humørsvingende som en jojo og merkelig uinteressert i kroppskontakt med kjæresten jeg nettopp hadde blitt sammen med. Men jeg slo meg for det meste til ro med at det skyldtes stress, og at hverdagen hadde begynt å sige innover det faste forholdet, riktignok før jeg forventet. Det gikk nesten et år før jeg tok meg bryet med å lese pakningsvedlegget til p-pillene jeg hadde bedt legen om da jeg fikk kjæreste. Der sto det, på en pen liten liste over mulige bivirkninger, alt som hadde feilet meg det siste året. Jeg sluttet med p-pillene på dagen. Gradvis ble jeg meg selv igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer