Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bjarne med bøssa

Egertorget var fullstappa, og folket sang med både D.D.E. og Vazelina Bilopphøggers. Og de fikk inn mer enn noen av de andre Julemusikantene så langt i år: Drøyt 85 000 kroner.

Da folkefesten var over lå 76 470 kroner og 50 øre, 16 euro og 85 cent, 81 danske kroner, 10,50 svenske kroner, 1 US cent, 20 polske zloty, en norsk femøre og to handlevognsoblater i Frelsesarmeens svarte gryte. I tillegg bidro D.D.E-gjengen med 5000 kroner fra egen lomme, og plateselskapet EMI ga 5000. Dermed ble det nesten satt ny rekord på Egertorget i går, men bare nesten: Fjorårets siste Julemusikantene-konsert, med Vidar Busk og Amund Maarud, fikk inn drøyt 90 000 kroner.

-  Å spille for Julemusikantene er meningsfylt og artig. Det gir oss musikere muligheten til å gjøre noe som betyr noe for folk. Og så er det jo en tradisjon, sier Bjarne Brøndbo (40) i D.D.E.

-  Det er veldig, veldig, veldig artig å kunne være med på dette, sier Vazelina-vokalist Viggo Sandvik (53).

-  Hva forbinder du med Frelsesarmeen?

Bjarne: -  Omsorg. Frelsesarmeen er inkluderende og bryr seg om enkeltmennesker. De får daglig bevis på at det hjelper.

Viggo: -  Omsorg. Medmenneskelighet. Mor mi og bestemor mi gikk med bøsser for Frelsesarmeen. Sjøl kjøper jeg Krigsropet, det er min måte å bidra på.

-  Hva er det beste med jula?

Bjarne: -  Jula forandrer seg med åra. Nå når jeg er 40, gleder jeg meg mest til å kunne sitte i ro i en stol i mer enn ett minutt, og til å ha tid til ungene.

Viggo: -  Stillhet og ettertanke.

-  Og hva er det verste med jula?

Bjarne: -  Julegavene. Jeg liker å gi, og synes det er vanskelig å vite hva jeg skal gi. Folk har som regel alt de trenger og vel så det.

Viggo: -  Kommersialismen.

-  Når føler du deg snill?

Bjarne: -  Si det?

-  Nå, svarer sønnen Tobias på vegne av pappa. Men pappa er ikke helt enig.

-  Jeg tror egentlig ikke jeg må gjøre noe spesielt for å føle meg snill. Jeg prøver å være snill og rettferdig i alt jeg gjør.

Viggo: -  Nå. Når jeg skaper glede. Det er flott å kunne bidra til at andre mennesker har det ålreit.

-  Tror du på Gud?

Bjarne: -  Jeg vet ikke helt. Jeg tror på mange av kristendommens verdier.

Viggo: -  Ja. Jeg har et godt forhold til Gud. Men jeg har ikke et godt forhold til alt fotfolket hans.

-  Når gråt du sist?

Bjarne: -  Jeg har lett for å ta til tårene. Det var like før, her ute, da jeg gikk med bøssa og så folk putte på 500-lapper.

Viggo: -  Det husker jeg ikke.

-  Hva gjør du om fem år?

Bjarne: -  Forhåpentligvis det samme som nå, men mer strukturert. D.D.E. er i gang med å legge planer fram til 2012, slik at vi skal kunne leve mer forutsigbart. Vi har store planer.

Viggo: -  Jeg veit ikke, men jeg håper jeg er yrkesaktiv. Jeg synes det er veldig viktig, det å være yrkesaktiv, engasjert og opptatt. Vi må holde på.

FOLKEFEST: Bjarne Brøndbo tok selv runden med Frelsesarmé-bøssa på Egertorget i Oslo i går. Gårsdagens innsamling er årsbeste.
VELDEDIGHET MED VAZELINA: Vazelina Bilopphøggers overtok scenen fra D.D.E.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media