Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bjarne Melgaard

Bjarne Melgaard-malerier stoppet i tollen på Gardermoen

Kan ikke kalles kunstverk, sier Tolletaten til NRK. 

REAGERER: Kunstneren Bjarne Melgaard reagerer på at 16 av hans malerier ble stanset i tollen på Gardermoen. Foto: Trygve Indrelid / Aftenposten
REAGERER: Kunstneren Bjarne Melgaard reagerer på at 16 av hans malerier ble stanset i tollen på Gardermoen. Foto: Trygve Indrelid / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 store Bjarne Melgaard-malerier er stanset i tollen på Gardermoen, melder NRK.

Ifølge rikskringkasteren har kunstneren fått beskjed om å betale 1,3 millioner kroner i moms for å få tilgang til bildene sine igjen.

Årsaken til at maleriene ble stanset i tollen er at de ifølge Tolletaten ikke sammenfaller med definisjonen av kunst i regelverket.

Etter deres mening er ikke maleriene gjennomført for hånd av kunstneren selv, noe som er et krav for å utløse momsfritak.

- Skal ikke belastes

Tolletatens nettsider heter det blant annet følgende:

«Nålevende kunstnere kan på nærmere bestemte vilkår importere egne originale kunstverk avgiftsfritt. Fritaket gjelder også ved bruk av mellommann hvis importen skjer i kunstnerens navn.»

Melgaards advokat Mads Schjølberg sier til Dagbladet at maleriene er laget av Melgaard for hånd, men at det ligger avtrykk i lerretene av sider fra en bok Melgaard har laget.

- Tolletaten mener at dette er trykksaker, ikke malerier. Men dette er kunstverk også i momsforstand, og klassifiseres som kunstverk etter tolltariffen, sier Schjølberg, og fortsetter:

- Det er ganske oppsiktsvekkende at man nekter å klassifisere maleriene til en av Norges absolutt fremste samtidskunstnere som kunstverk.

Han forteller at de tirsdag sendte inn en klage på tollregionens vedtak, og at de avventer svar på klagen før de forholder seg til et eventuelt momskrav.

Ifølge Schjølberg har det også tidligere vært utfordringer med å få Melgaards kunst gjennom tollen, men at det i tidligere tilfeller har løst seg.

Provokatør

Melgaard er utdannet ved kunstakademiene i Warszawa, Oslo, Maastricht og Amsterdam, og bor og arbeider i New York, ifølge Store norske leksikon.

49-åringens arbeider består gjerne av alt fra malerier på veggen til hauger av tegninger, fotografier, objekter, skulpturer, installasjoner og videoer.

Melgaard har en rekke ganger skapt kontrovers, og tar blant annet opp temaer som SM-sex, overgrep og pornografi i kunsten sin.

For to år siden ble Melgaard anklaget for rasisme etter å ha utstilt et bilde som viser en russisk moteredaktør sittende på et sete som er montert oppå en menneskeliknende, toppløs, mørkhudet kvinne som ligger på ryggen.

I fjor ble kunstneren refset av Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen, som stilte seg svært kritisk til utstillingen «Melgaard+Munch» på Munch-museet.

Melgaard-verket «All Gym Queens Deserve to Die», som ble vist fram i samme utstilling, ble politianmeldt.

SIER IFRA: Artist Annie og kunstner Bjarne Melgaard kjemper for homofiles rettigheter, og har laget en sensuell homo-lesbefilm. - Vi sier ifra til Russland, sier Annie. Video: Annie Melody Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!