Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«A House to die in»

Bjarne Melgaard på sjarmoffensiv for å vise publikum sitt omstridte «dødshus»-prosjekt

Håper det står klart innen fem år.

«A HOUSE TO DIE IN»: Kunstner Bjarne Melgaard mener det er på tide å presentere sitt mye omtalte «dødshus», og håper at kritikken gradvis vil stilne. - Bare se på Ekeberg skulpturpark. Den møtte mye motstand, men er blitt flott, sier han.
 Foto: Anders Grønneberg
«A HOUSE TO DIE IN»: Kunstner Bjarne Melgaard mener det er på tide å presentere sitt mye omtalte «dødshus», og håper at kritikken gradvis vil stilne. - Bare se på Ekeberg skulpturpark. Den møtte mye motstand, men er blitt flott, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troikaen bak husprosjekt «A House to die in», kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, legger ut på en sjarmoffensiv for å vise publikum prosessen rundt det omstridte prosjektet.

- Dersom vi får de nødvendige byggetillatelsen, så er det likevel langt igjen. Det vil nok ta opp mot fem år før huset står ferdig, sier Bjarne Melgaard til Dagbladet.

Som et Stealth-fly

I dag åpner en utstilling i Selvaags lokaler på Tjuvholmen Allé 25, som viser prosessen og planene. Her ser vi hvordan Melgaards tegninger og skisser er blitt til en arkitektonisk skulptur.

MODELLER: En liten modell som viser huset og et stort kjellerrrom. Foto: Anders Grønneberg
MODELLER: En liten modell som viser huset og et stort kjellerrrom. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det omstridte bygget ser ut som et Stealth-fly som har krasjlandet.

- Det er et radikalt bygg, og det er ikke så underlig at naboer og folk reagerer negativt på det. Motstanderne av huset har mobilisert lenge, nå er det på tide at vi kommer på banen, sier Melgaard.

Tror kritikken vil avta

Han viser til den massive motstanden som grunnleggeren av Ekeberg skulpturpark i Oslo, Christian Ringnes, møtte - hovedsakelig av naboer.

- Den kritikken har stilnet, sier Melgaard og legger til:

- Parken er jo fantastisk. Jeg tror også at kritikken mot «A House to die in» vil stilne når det står ferdig, hvis vi får tillatelse til å bygge. Jeg innkasserer ingen seier på forhånd.

Huset var kontroversielt i det øyeblikket det ble til, mener arkitekt Thorsen, som er sikker på at kritikken forsvinner når det står ferdig.

Protester er normalt

I 2011 troppet Melgaard opp på kontoret til Selvaag Gruppen, som eier Kikkut-tomta, om lag 400 meter fra der Edvard Munchs gamle atelier på Ekely opprinnelig lå.

PROSESSEN: Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (til v.) og utbygger Olav Selvaag om utstillingen som forteller prossessen om «Dødshuset». Foto: Anders Grønneberg
PROSESSEN: Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (til v.) og utbygger Olav Selvaag om utstillingen som forteller prossessen om «Dødshuset». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Kunst, arkitektur og skulptur er en viktig del av et bymiljø, og vi tente umiddelbart på Melgaards idé, sier Olav Selvaag.

Som utbygger er han vant til protester og at naboer engasjerer seg. Han mener det både er sunt og helt normalt, men håper og tror ikke at prosjektet blir skrinlagt.

- Det heter «A House to die in», men det skal være et hus å bo og arbeide i, sier Selvaag.

UTSTILLING: Det var stor medieinteresse da Bjarne Melgaard, Snøhetta og Selvaag presenterte utstillingen «A House to Die In» på Tjuvholmen torsdag. Foto: Anders Grønneberg
UTSTILLING: Det var stor medieinteresse da Bjarne Melgaard, Snøhetta og Selvaag presenterte utstillingen «A House to Die In» på Tjuvholmen torsdag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Gnisninger er viktig

Heller ikke arkitekt Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta er forundret over det store engasjementet, og naboenes motstand. Han mener det både er viktig for demokratiet og for kunsten at debatter og gnisninger oppstår.

- Jeg hadde blitt skuffet dersom det ikke hadde kommet reaksjoner på prosjektet, suer Thorsen.

Han legger til at det ikke er nærheten til Munchs atelier som har drevet fram prosjektet og lokaliseringen.

Blir avgjort til våren?

- Utstillingen viser prosessen fra Melgaards todimensjonale tegninger til våre tredimensjonale modeller. Vi har beveget oss på en kunstnerisk egg og utfordrer konvensjonene i det å bo, sier Thorsen.

Han forteller at prosjektet fremdeles er under utvikling.

SKÅRET I TO: «A House to die in» innvendig - ikke akkurat noe A4-hus. Foto: Anders Grønneberg
SKÅRET I TO: «A House to die in» innvendig - ikke akkurat noe A4-hus. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

I fjor sa både by- og riksantikvaren ja til planene, forutsatt visse forandringer. Naboene leverte inn nye protester, og nå er saken igjen hos byantikvaren - før den går videre til riksantikvaren.

- Vi håper på en avgjørelse i løpet av våren, men det er fortsatt en del igjen av den kommunale prosessen, sier Selvaag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!