Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bjarne Melgaard var i en elleve år lang konflikt. Nå lager han verket som utløste krangelen på nytt

- Det var veldig frustrerende.

GJENNOMHULLET: Bjarne Melgaard er tilbake i Norge med utstillingen «Sugar Amnesia», hvor han blant annet viser fram en ny versjon av skulpturen «Light bulb man», som var i sentrum for en 11 år lang konflikt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GJENNOMHULLET: Bjarne Melgaard er tilbake i Norge med utstillingen «Sugar Amnesia», hvor han blant annet viser fram en ny versjon av skulpturen «Light bulb man», som var i sentrum for en 11 år lang konflikt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Etter kunstner Bjarne Melgaards konflikt med tollvesenet i fjor, som til slutt førte til at Finansdepartementet endret momsreglene for innføring av kunst til Norge, er Melgaard nå tilbake med ny kunst.

I kveld åpner hans første soloutstilling siden 2000, på Galleri Rod Bianco i Oslo.

I tillegg til å vise både skulpturer og en samling tegninger, stiller han også ut sin egen kleskolleksjon. Den har han laget i miniatyr, kledd plaggene på dukker, og plassert dem i en installasjon med jord og høyballer. Kleskolleksjonen har tidligere blitt vist på Red Bull Arts i New York. Midt i rommet står også skulpturen «Light Bulb Man», som han selv omtaler som sitt hovedverk.

DESIGNEREN: Bjarne Melgaards utstillingsdokker er ikke som andre utstillingsdokker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DESIGNEREN: Bjarne Melgaards utstillingsdokker er ikke som andre utstillingsdokker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Konflikt i 11 år

- Jeg var jo i en konflikt om denne skulpturen i 11 år. Nå har jeg laget en ny versjon, for jeg ville ta tilbake mine egne verk. Det er både fint og inspirerende, sier Melgaard.

Denne skulpturen sto i sentrum for en elleve år lang strid mellom Melgaard og den tidligere velgjøreren hans, finansmann Øystein Nordang, som hadde brukt sju millioner på kunstneren.

De inngikk forlik i 2008, der en avtale fra 1997 som gikk ut på at Nordang fikk eiendomsrett til en rekke verk ble gjort ugyldig. Krangelen har dreiet seg om hvor mange kopier Nordang hadde lov til å støpe opp av Melgaards kjente bronseskulptur « Light Bulb Man».

Blitt 20 år eldre

- Det var veldig frustrerende da det pågikk. Det var en av grunnene til at jeg ville jobbe fritt med det nå. Dette er en figur jeg fant opp helt selv, sier han.

Mannen som omtales som en av Norges fremste samtidskunstnere, forklarer at den nye skulpturen likevel er litt annerledes enn den originale. Det er 20 år siden den originale skulpturen ble laget. Siden de fleste ser annerledes ut etter 20 år, er også skulpturen blitt 20 år eldre utseendemessig.

- Det er den første i en serie på seks skulpturer, men de andre er ikke laget ennå. Dette blir første gangen den vises fram, sier Melgaard.

- En slags dagbok

De 61 tegningene som vises frem i utstillingen er laget på kveldstid på Melgaards hotellrom, i desember og januar.

- De er som en slags dagbok, sier Melgaard, og forklarer at han har overført tankene han hadde i hodet da han satte seg ned, til papiret. Hva de forestiller, vil han at folk skal tolke selv.

Kunstneren, som blant annet er kjent for sine malerier, installasjoner, foto og videoverk, sier han opplever at tegninger ses ned på.

 DOKKESTUE: Et utsnitt av Melgaards installasjon. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
 DOKKESTUE: Et utsnitt av Melgaards installasjon. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Utstillingen på Rod Bianco blir stående til 22. april.

- Jeg ser meg selv som en tegner, men dette er en kunstform som blir sett litt ned på. Det er liksom ikke like bra som malerier. Papirverk har ikke samme status, men for meg er disse to tingene like viktige, sier han, og legger til at han anser all kunst han lager som en del av et eneste stort verk.

I november uttalte Melgaard, som har vært bosatt i New York i flere år, at han tenkte på å flytte hjem til Norge. Nå sier han at planen er å flytte hjem i løpet av året.

- Men om jeg kommer til å pendle frem og tilbake til New York, vet jeg ikke, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media