Bjarte goes country

Til daglig er Bjarte Hjelmeland (31) skuespiller på Nationaltheatret, der han i kveld har premiere på Jon Fosses stykke «Nokon kjem til å komme». Men i ledige stunder fantaserer han om å bli countrystjerne, og nå har han fått sitt eget band.

Torsdag kveld debuterte sjumannsbandet Cowbiz med en helaftens konsert på et smekkfullt Kulturslottet Soria Moria i Oslo. Bjartes intense tolkning av både sentimentale og kjappe countrylåter gikk rett hjem hos publikum, som blant annet telte flere skuespillerkolleger og nysgjerrige musikere. Blant dem var Nils Ole Oftebro og kona Anette Hoff, Kjersti Elvik og Kåre Conradi.

- Jeg har alltid likt country, men det tok meg noen år å forstå det. Det var ikke noe man snakket høyt om, sier den nybakte countrystjerna. Vendepunktet kom i 1998.

- Da kjørte jeg USA på tvers sammen med Henrik Mestad. Henrik ante jo ikke at han hadde en cowboy i bilen som insisterte på å høre country hele tida. Da vi kom til Texas var jeg sikker. «Når vi kommer hjem,» sa jeg til Henrik, «skal jeg stable på beina et countryband».

Travel tilværelse

Torsdagens konsert var slett ingen engangsforeteelse hvis Bjarte får det som han vil.

- Nå satser vi. I løpet av mai skal vi i studio og spille inn noen låter til en demo, så får vi se.

Problemet blir å få tida til å strekke til. Bjarte kom akkurat tilbake fra innspillingen av filmen «Glasskår» i Sverige, og i dag har han premiere på Jon Fosses «Nokon kjem til å komme» på Nationaltheatret. Til høsten skal han instruere i Molde og spille i to stykker i Bergen.

Stuereint

Cowbiz spiller mest nyskreven amerikansk country spilt inn av kjente artister som Randy Travis, Alan Jackson, Clint Black og George Strait.

- Og vi kommer jo ikke utenom Hank Williams.

At countrymusikken nå ser ut til å få en mer stuerein status, gleder Bjarte Hjelmeland stort.

- Folk ønsker seg «håndspilt» musikk som en reaksjon på all den programmerte musikken. Og så hjelper det jo at for eksempel Madonna bruker islett av country på «Music»-albumet. Det jeg liker dårligst er at countrymusikken tradisjonelt har vært forbundet med et reaksjonært, homofobt og rasehatende miljø, mener Bjarte.

Som kan risikere å bli Norges første homofile countrystjerne.

- Det hjelper kanskje litt?

<B>SPILLER FOSSE:</B> Bjarte Hjelmeland og Nils Ole Oftebro i stykket «Nokon kjem til å komme».
<B>COWBOY OG INDIANER:</B> Bjarte Hjelmeland har definitivt tatt steget ut av countryskapet. Til sommeren reiser han til Nashville for å drive ytterligere research.