Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bjerkaas får kokain-kjeft

Valgte å ikke anmelde kokain-bruk under NRK-seminar.

OPPVASKMØTE: På Vinger Hotell i Kongsvinger skal flere NRK-ansatte ha brukt kokain på et NRK-seminar i oktober. I etterkant av oppholdet ble det et holdt oppvaskmøte for de ansatte, hvor de involverte skal ha blitt oppfordret til å melde seg. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas får nå kjeft for at saken ikke ble anmeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPVASKMØTE: På Vinger Hotell i Kongsvinger skal flere NRK-ansatte ha brukt kokain på et NRK-seminar i oktober. I etterkant av oppholdet ble det et holdt oppvaskmøte for de ansatte, hvor de involverte skal ha blitt oppfordret til å melde seg. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas får nå kjeft for at saken ikke ble anmeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I oktober avholdt NRK et seminar på Vinger Hotell i Kongsvinger for sine ansatte ved Marienlyst og Tyholt. Etter en fest på hotellet ble en NRK-ansatt i ledende posisjon avslørt for å ha brukt kokain.

Han skal også ha forsøkt å gi kokain til kollegaer. Det skal ha blitt slått alarm da en av de ansatte viste seg tydelig narkotikapåvirket morgenen etterpå.

Dagbladet får opplyst at flere personer brukte kokain den aktuelle kvelden.

Har ikke anmeldt Flere kilder opplyser at NRK på interne møter skal ha bedt de involverte melde seg selv.

- På generelt grunnlag blir alle lovbrudd anmeldt når vi ser grunnlag for det, sa kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til VG da deler av saken ble kjent i januar i år.

KRITISK: Leif A. Lier, tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet, mener at straffbare forhold bør anmeldes. Foto: Espen Røst/Dagbladet
KRITISK: Leif A. Lier, tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet, mener at straffbare forhold bør anmeldes. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

NRK har ikke anmeldt forholdet, men de har, ifølge Dagbladets opplysninger, lagt til rette for at NRK-lederen skulle få profesjonell hjelp.

- Håndfull personer Når Dagbladet konfronterer Bjerkaas med opplysningene, refererer han til Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK.

- Vi tok tak i saken umiddelbart etter at vi ble gjort kjent med den. Etter at vi gikk inn i saken og snakket med alle involverte, vurderte vi det som en personalsak, sier Kalbakk til Dagbladet.

Kalbakk vil ikke kommentere hvor mange personer som brukte kokain, eller konkret hvordan NRK-lederen er blitt fulgt opp, men sier at det var en håndfull personer til stede på det aktuelle nachspielet.

- En av årsakene til at det ble behandlet som en personalsak og ikke anmeldt, var at det var ulike versjoner av påstanden om at det hadde blitt forsøkt delt ut kokain til andre, forteller Kalbakk til Dagbladet.

- Burde blitt anmeldt Politiet i Kongsvinger bekrefter at de ikke har mottatt noen anmeldelse av forholdet.

- UHELDIG: Finn Abrahamsen, tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet, mener det er uheldig for NRK, og at man generelt skal anmelde straffbare forhold.

.  FOTO: SVEINUNG U. YSTAD / Dagbladet
- UHELDIG: Finn Abrahamsen, tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet, mener det er uheldig for NRK, og at man generelt skal anmelde straffbare forhold. . FOTO: SVEINUNG U. YSTAD / Dagbladet Vis mer

- Generelt mener vi at all kriminalitet, også narkotikakriminalitet, bør anmeldes, sier politiførstebetjent Rune Bekkemoen ved Kongsvinger politistasjon.

Både Leif A. Lier, tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet og Finn Abrahamsen, tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet, mener en slik sak generelt bør anmeldes.

- Det er veldig uheldig at noe sånn dukker opp på et arrangement i regi av NRK. Generelt må man anmelde straffbare forhold. Det er best at politiet håndterer slike saker, sier Abrahamsen.

Forstår kritikk Første visepresident på Stortinget, Frp's Øyvind Korsberg, reagerer med «sjokk og vantro» på saken.

- NRK-ledelsen aksepterer med dette bruk av narkotika. Det er absolutt et grunnlag for å gi disse personene sparken eller omplassere dem, mener Korsberg.

FÅR KRITIKK: Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK, forteller at de vurderte det som en personalsak. Foto: Even Bast / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK, forteller at de vurderte det som en personalsak. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

Kalbakk svarer følgende på kritikken om at saken ikke er blitt anmeldt:

- Jeg kan godt forstå at noen fra utsida mener det. Men etter å ha gått inn i saken, vurderte vi at dette handler mest av alt om én persons bruk av rusmidler.
Ville hjelpe Personen har heller ikke blitt avskjediget fra NRK.

Kalbakk forteller at de som arbeidsgiver så det som riktigere å hjelpe framfor å avskjedige eller anmelde vedkommende.

Kalbakk innrømmer at det gjør saken mer alvorlig at hovedpersonen har en ledende posisjon i NRK.

- Det har vært med i oppfølgingen av saken, forteller han.

- Største alvor - Flere mener dere sender ut feil signal når personen fortsatt er i jobb i NRK?  

- Dette er den mest alvorlige saken i min tid i NRK, og vi har behandlet den med største alvor. Jeg har vondt for å forestille meg at noen opplevde at dette ble bagatellisert. NRK er en AKAN-bedrift, og vi har behandlet saken i tråd med retningslinjene, sier Kalbakk.

AKAN er et samarbeid mellom LO, NHO og Staten, og har som hovedoppgave å forebygge rusmiddelproblemer i norsk arbeidsliv, og bidra til at ansatte med rusmiddelproblemer får hjelp.

Kalbakk forteller at han i tillegg har hatt én annen opplevelse med at NRK-ansatte har brukt narkotika.

- Det skjedde på den ansattes fritid, men vi merket det da han kom på jobb dagen etterpå, sier Kalbakk.