KOMMENTARER

Rødt:

Bjørnar Moxnes er en topptrent opportunist

Rødts mann på tinget har gjort venstrepopulisme til sin paradegren, skriver Ola Magnussen Rydje.

Kjedelig: Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og velgerne hans gjesper av den politiske debatten. Partiets egen populisme derimot? Den engasjerer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kjedelig: Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og velgerne hans gjesper av den politiske debatten. Partiets egen populisme derimot? Den engasjerer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi skal være varsomme i analysen av enkeltmålinger i politikken, var forrige ukes tall fra Oslo såpass oppsiktsvekkende at de fortjener omtale. På pallen sto nemlig Høyre (32,2), Arbeiderpartiet (25) og Rødt (9,3).

Rødt! Det er nesten sensasjonelt. På målingene er de nå hovedstadens tredje største parti, opp hele 4,3 prosentpoeng fra valget i 2015, og to prosentpoeng foran resten av feltet.

Oslo-målingen kommer i tillegg etter en historisk god måned for partiet nasjonalt. April ble ifølge pollofpolls.no den første måneden der Rødts snitt ligger over sperregrensa (4,3). Hvis antikapitalister feirer med champagne, ligger korkene strødd. Bedre markering av Karl Marxs 200-årsdag kunne partileder Bjørnar Moxnes neppe drømt om.

Hovedingrediensen i Rødts suksessoppskrift er partiets evne til å mobilisere krefter utenfor eget parti. Som Moxnes selv sa i et intervju med NRK etter valget, handler det å få gjennomslag «om å ha veldig mange folk utenfor Stortinget som er engasjert, og som kjemper for sin sak.» Med dårlige utsikter til å få flere enn ett mandat på Stortinget, har partiets strategi derfor vært å styrke båndene til villige aktivister utenfor partipolitikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer