Bjørneboe-biografien knuser mytene

Men Rems agenda er provoserende, mener anmelder.

NIHILISTEN: Tore Rem dveler i sin nye bok ved det motsigelsesfulle ved Bjørneboes posisjon: Som en autoritet på autoritetsfornektelse, som i liten grad skilte mellom legitim og illegitim autoritet. Her er Bjørneboe fotografert i 1967. Foto: FRA BOKA
NIHILISTEN: Tore Rem dveler i sin nye bok ved det motsigelsesfulle ved Bjørneboes posisjon: Som en autoritet på autoritetsfornektelse, som i liten grad skilte mellom legitim og illegitim autoritet. Her er Bjørneboe fotografert i 1967. Foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDElSE: Andre bind av Tore Rems monumentale Bjørneboe-biografi foreligger nå. Den handler om den radikale perioden av Bjørneboes liv, 1959- 1976.

På 60-tallet forlot Bjørneboe antroposofene, den konservative presse og riksmålsbevegelsen og nærmet seg radikalismen. Han publiserte i avisene Orientering, Dagbladet og på det nystartede Pax forlag. Han innledet et samarbeid med kulturradikaleren og Dagblad-skribenten Helge Krog og sto også på god fot med Sigurd Hoel og Arnulf Øverland.

«Rasjonalisten vokser, mystikeren avtar», skriver Rem treffende.

Radikaliseringen fører til at Bjørneboe ofte hevder det motsatte av det han tidligere har ytret. Men han er ikke mer rasjonell enn at han fortsatt er levende opptatt av astrologi og tror på skjebnen.

Bjørneboe kalte seg selv nihilist, og det betydde for ham å ikke overta holdninger fra fortida uten å ha undersøkt dem selv. Han var imot enhver autoritet; det viktigste var individet og dets frihet. Han bekjente seg til anarkismen og bekjempet staten. Rem dveler ved det motsigelsesfulle ved Bjørneboes posisjon: «Bjørneboe er blitt den kanskje største autoriteten på autoritetsfornektelse». Han har rett i at Bjørneboe skiller dårlig mellom legitim og illegitim autoritet, og at han går for langt i å angripe makten som sådan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer