Bjørneboes kamp for Torgersen

I 1972 startet Jens Bjørneboe et voldsomt felttog for å få gjenopptatt saken mot Fredrik Fasting Torgersen. «Uten ham hadde jeg ligget på kirkegården,» har Torgersen uttalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsadvokat Lars Frønsdal gikk forleden til det skritt å anbefale alle «interesserte» i den såkalte Torgersen-saken å få tak i Michael Grundt Spangs bok «Torgersen-saken» fra 1973, en bok som med André Bjerkes ironiske formulering er «en komplett, journalistisk briljant redegjørelse for aktoratets hypotese». Frønsdal rådet derimot ikke publikum til å skaffe seg de essayene som i utgangspunktet fikk Grundt Spang til å skrive sin bok; en serie krasse debattartikler om Torgersen-saken som dukket opp i norsk presse i løpet av 1972. Forfatteren av disse artiklene var Jens Bjørneboe.

BJØRNEBOES ARTIKLER artikler er uten tvil det viktigste grunnlaget for den debatten som fortsatt raser rundt saken mot Fredrik Fasting Torgersen. Bjørneboes engasjement, hans ironiske retorikk, hans provoserende framgangsmåter, hans uredde anklager - alle disse sidene ved hans virksomhet som samfunnsrefser var i Torgersen-saken med på å skape en folkelig opinion. Det er denne opinionen det norske rettsapparatet - for anledningen representert av Hr. Frønsdal - hardnakket nekter å lytte til når man med nebb og klør motsetter seg en gjenopptakelse av saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer