Bjørnejakt og gullpenger

Poengløs oppfølger til 22 år gammel kultbok.

BOK: Rolf Sagen har vært en aktiv skikkelse i det litterære Norge. Han debuterte i 1968 med diktsamlingen «Dørklinker», har deretter utgitt tretti bøker i de fleste sjangere. Og var den som grunnla Skrivekunstakademiet i Hordaland.

I 1986 kom han med «Springfart ved fjorden», en leken liksomdokumentar fra den fiktive byen Mox. Hele tjueto år seinere har han satt seg til å skrive en nokså beskjeden oppfølger til boka. Den er mer vittig enn viktig.

Bjørnejakt og gull

«Lommehunden frå Ribo» er formet som en antologi over tekstene som skal finnes etter overleveringer fra byen Mox. Ingen har sett denne byen, ifølge stud. philol. Halvdan Brun, som står bak antologien. Men dokumenta- sjon finnes altså, og vi møter moxinger som professor Svale Smule, fortelleren Rofel Fisk, linedanseren Knut Blei og den kvinne-lige Svane Songvik. Tidsmessig synes fortellingene å spenne fra det helt arkaiske fram vår tid.

Det er et vidt spenn i temaene til disse muntlige overleveringene, som har form som likner eventyr: Om alt fra bjørnejakt, der bjørner selv danner jaktlag, til hunder så små at de kan puttes i lommen. Derav tittelen. Her er en fortelling om Mox` store sønn som ble student, men som fikk et takras i hodet, og våknet opp som kommunist. Og en annen om tjukke Bolten som falt i sjøen og gikk rett til bunns. Han viste seg egentlig å være en mager mann, lastet med gullpengebelter.

Vortehermetikk

Jeg må innrømme at jeg ikke får så veldig mye ut av denne boka. Den er velskrevet, såkalt underfundig og vitner om mye humor og stor fantasi. Men det blir liksom ikke så mye mer . Her er riktignok noen litt snurrige samfunnskritiske allegorier. Som den litt kvalmende om kassa som drev i land til et Mox der innbyggerne sultet. Kassa inneholdt hermetikkbokser fulle av vorter. De sultne innbyggerne åt grådig av de velsmakende vortene. Men ble selv dekket av vorter. Per Smokk fikk så mange at han ble dyrket som «Den Fullkomne». Mens Leik ble fører for «De frie» som var imot vorter. Vortefolket ble så engstelige for motstanderne at de slo hjel og parterte dem. For deretter å ofre dem til Den Fullkomne, som fortærte dem med hud og hår.

Vakker avslutning

«Springfart ved fjorden» omtales som en kultbok. Det er godt mulig «Lommehunden frå Ribo» har en stor og lengtende leserskare. Det er ei bok som rommer mye poesi. Blant annet en svært vakker avslutning: Om den gebrekkelige brygga i Mox, der aldri noen båt la til:

«Kan hende var det bare eit trassig håp som heldt henne oppe, eit håp om at der det står ei brygge, der vil det, før eller sidan, komme einkvan å legge til …»