Bjørnejakt og gullpenger

Poengløs oppfølger til 22 år gammel kultbok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Rolf Sagen har vært en aktiv skikkelse i det litterære Norge. Han debuterte i 1968 med diktsamlingen «Dørklinker», har deretter utgitt tretti bøker i de fleste sjangere. Og var den som grunnla Skrivekunstakademiet i Hordaland.

I 1986 kom han med «Springfart ved fjorden», en leken liksomdokumentar fra den fiktive byen Mox. Hele tjueto år seinere har han satt seg til å skrive en nokså beskjeden oppfølger til boka. Den er mer vittig enn viktig.

Bjørnejakt og gull

«Lommehunden frå Ribo» er formet som en antologi over tekstene som skal finnes etter overleveringer fra byen Mox. Ingen har sett denne byen, ifølge stud. philol. Halvdan Brun, som står bak antologien. Men dokumenta- sjon finnes altså, og vi møter moxinger som professor Svale Smule, fortelleren Rofel Fisk, linedanseren Knut Blei og den kvinne-lige Svane Songvik. Tidsmessig synes fortellingene å spenne fra det helt arkaiske fram vår tid.

Det er et vidt spenn i temaene til disse muntlige overleveringene, som har form som likner eventyr: Om alt fra bjørnejakt, der bjørner selv danner jaktlag, til hunder så små at de kan puttes i lommen. Derav tittelen. Her er en fortelling om Mox` store sønn som ble student, men som fikk et takras i hodet, og våknet opp som kommunist. Og en annen om tjukke Bolten som falt i sjøen og gikk rett til bunns. Han viste seg egentlig å være en mager mann, lastet med gullpengebelter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer