Bjørns sterke møte med maya-indianerne

Bjørn Eidsvåg har vært på besøk i Guatemala. Utstyrt med gitar, kamera og penn - på oppdrag for Kirkens Nødhjelp, Utenriksdepartementet - og Dagbladet.

Guatemala City. Katedralen. Et enormt kirkerom.

- Jeg har bare så vidt skjønt hva sorg og smerte er. Det ser jeg nå. Da jeg var der måtte jeg stenge mye ute. Inntrykkene ble for sterke. Jeg måtte ha det på avstand, sier Bjørn Eidsvåg. Han har besøkt det tidligere krigsherjede Guatemala.Der sang han på gata sammen med beboerne i Colonia Noruega, i kirker og i landsbyer.

«Tapt uskyld» heter den nye plata til Bjørn Eidsvåg. Et mer dekkende begrep for skjebnen til maya-indianerne, som Eidsvåg nå har møtt, er knapt mulig å finne.

- Både mayaene, kirken og vi europeere står tilbake med tapt uskyld. Maya-indianerne i Guatemala har så liten grunn til å tro på framtida og mennesket etter alt det forferdelige de har opplevd, men de viser det motsatte. De tilgir hverandre, og forsøker å bygge opp et nytt land. Det er sterkt å oppleve, sier Bjørn Eidsvåg til Dagbladet.

Mental avstand

Denne uka kom han tilbake fra den mangfoldige turen - som har gitt ham mental avstand til norsk likegyldighet og luksusproblemer.

- Vi trenger ikke å gå langt tilbake i historiebøkene for å finne tragiske beretninger. Vi har gravalvoret bare noen timers flytur bort fra oss, sier Eidsvåg. Etter at han kom hjem fra turen har han kommet tettere på livet.

«Musikalsk sendebud»

I Colonia Noruega i Guatemala City holdt Bjørn Eidsvåg konsert på åpen gate. Beboerne akkompagnerte Eidsvåg med sine egne instrumenter.

- Bjørn Eidsvåg og hans band gjorde en praktfull jobb. Det var en dyp gjensidig respekt mellom Bjørn og maya-indianerne, sier Erling Borgen, som reiste sammen med Eidsvåg og Petter Skauen i Guatemala.

Den tidligere Latin-Amerika-korrespodenten for NRK driver nå sitt eget produksjonsselskap, og gjorde opptak til en dokumentar om Eidsvåg og Guatemala. Programmet vil bli sendt på NRK ved juletider.