Bjørnstad nullet

Ketil Bjørnstads siste bok «Mannen som gikk på jorden» blir ikke innkjøpt av Norsk kulturråd. Romanen holder ikke et høyt nok litterært nivå.

Bjørnstad har skrevet romanen i samarbeid med musikerne Lage Fosheim og Torstein Bieler. At romanen nå blir nullet, betyr at boka ikke blir innkjøpt av Kulturrådet i 1000 eksemplar og gitt til norske folkebibliotek. Rundt 200 skjønnlitterære titler blir hvert år innkjøpt.

Ikke overrasket

Bjørnstad selv er ikke overrasket.

- Jeg står 100 prosent inne for boka. Men med et så dristig prosjekt og en såpass uventet forfatterkonstellasjon, er jeg ikke overrasket.

- Er du skuffet?

- Nei, det vil jeg ikke si. Man ber ikke akkurat om Nobelprisen i litteratur når tre forfattere bestemmer seg for å skrive sammen.

«Rørende naiv»

Romanen «Mannen som gikk på jorden» handler om Kristi tilbakekomst, og romanen fikk massiv slakt da den kom ut på Gyldendal i fjor høst. Dagbladets kritiker Cathrine Krøger mente romanen formmessig minnet om barnetimeboka og at den var rørende naiv. Lage Fosheim, som forfatterdebuterte med romanen, er ikke skremt av verken slakt eller nulling.

- Det har vært en sann glede å få samarbeide med Ketil Bjørnstad, og jeg unner alle å oppleve det. Jeg er veldig stolt av boka, sier Fosheim.

«Mannen som gikk på jorden» har vært behandlet i to instanser før den ble endelig nullet på et rådsmøte i Kulturrådet i går. Bøker kan avslås hvis de ikke holder et litterært minstemål eller hvis de faller utenfor innkjøpsordningen sjangermessig. Tidligere har blant andre Anne Holt blitt utsatt for nulling. «Mea Culpa» ble ikke innkjøpt av Kulturrådet i 1998.