Bjørnstad på engelsk

Skrik. Den jevne brite får ikke sin daglig dose med Orderud, ei heller to Mette-Marit og en kronprins på blå resept.

Det de får av nyheter fra Norge er ganske lite, men denne uka åpnet nasjonens ambassadør, Tarald Brautaset og fru Elisabeth Mohr Brautaset, dørene på Royal Norwegian Embassy. Adresse stilfullt i 10 Palace Green.

Nærmere 150 mennesker sto samlet i det strågule rommet med et stettglass i hånda. Og nei, det var ikke utenriksminister Thorbjørn Jagland som deklamerte Rimi-Hagens nye dikt.

  • Haiene. Derimot var det Jens Bjørneboe (1920- 1976) og Edvard Munch (1863- 1944) som sto på kveldens agenda, i oversatte versjoner. En liten nyhet, et viktig bidrag - ettersom rundt regnet tre prosent av litteraturen i Storbritannia oversettes fra andre språk.Det lille forlaget Norvik Press har i mange år vært en drivkraft for å gi lesende briter mulighetene til å foreta noen spede dykk i vår litterære arv. Doktor Janet Garton var derfor stolt over endelig å kunne presentere trilogien «Frihetens øyeblikk» («Moment of Freedom»), «Kruttårnet» («Powderhouse») og «Stillheten» («The Silence»). Bestialitetens historie.- Helt siden første gang jeg leste Bjørneboe på 60-tallet har jeg ønsket å få disse bøkene oversatt, sa hun. Ute i hagen traff vi en eldre brite. Han var ikke sikker på om han torde lese Bjørneboe etter å ha fått en smakebit. Han om det.
  • Aske. Ketil Bjørnstad utga i 1993 den godt lesbare «Historien om Edvard Munch», nedtegnet etter Bjørnstads arbeid som papirarkeolog. Han gravde seg ned i brevbunkene etterlatt av vår store maler. Jobben ble en bittersøt og melankolske reise inn i et ekspresjonistisk menneskesinn.Åtte år, og en kveld, etter utgivelsen i Norge var Bjørnstad en stolt mann i London, der han sto i svart og snakket foran et lydhørt publikum. Ved hans side oversetter Hal Sutcliffe, med et språkøre som vi bøyde oss i verbene for.- Det betyr mye for meg at denne boka nå er ute på engelsk, sa Bjørnstad. Forfatteren som også lager musikk mellom linjene, eller var det omvendt? Uansett, KB hadde også med seg en glitrende ny cd-utgivelse i lomma, «Grace», som slippes i disse dager.
  • Aske. Etter at mister Sutcliffe hadde lest utdrag fra Munch-boka, satte «Leve Patagonia»-komponisten seg ned bak herr Steinway. I hans tangenter bodde «The Sea». Ikke ofte en forfatter tonesetter en dokumentarbok på slikt vis.
  • Ute var det vår. Livsfristelsene var store og Bjørnstad inviterte på restaurant. Siste Skrik.