Bjørvika-skandalen?

Er vi med åpne øyne i ferd med å gå inn i en ny statlig utbyggingsskandale i milliardklassen? Spennende blir det i alle fall framover, med bygging av opera i Bjørvika. For allerede murrer det i korridorene på Youngstorget hos Den Norske Opera om at det nye bygget kan bli for smått.

  • 32000 kvadratmeter er for så vidt mye plass. Men et operahus er en egen sjanger innenfor arkitekturen og utfordrer hele kompetansespekteret hos den mest drevne mester i faget. Det er et hus med et mangfold av elementer som krever godt om plass. Og antakelig helst mer enn de 32000 kvadratmeterne som det nye bygget skal inneholde. Dagbladet kjenner til at sentrale aktører i Den Norske Opera har uttrykt bekymring internt over det som kan bli plassmangel. Det er de for så vidt vant med. Konkret er det snakk om blant annet publikumsfoajeen som kan komme til å bli stusslig.

Operasjef Bjørn Simensen vil overfor pressen ikke strekke seg lenger enn til «vi må være fornøyd med det vi får». Aftenposten skrev forrige uke at selve operabygningen i Bjørvika ikke skal koste mer enn 555 millioner kroner, ifølge Statsbygg. Resten av potten på 1,3 milliarder kroner skal gå til entreprisekostnader, grunnarbeid og fundamentering. Det skal bli spennende å se hvor høyt kunstneriske kompromisser vil stå på dagsordenen når årtusenets viktigste kulturbygg skal reises.

  • Men enten de er lykkelig uvitende om den norske husmannsånden eller elegant overbærende: Tallene har ikke sett ut til å skremme verdens arkitekter. 2000 arkitekter fra hele verden fordelt på 230-240 arkitektkontorer er nå i gang med å tenke og tegne Bjørvika.

Daglig er delegasjoner nede på tomta for å ta den inn med vinterlufta. De står der og peker og vifter med store og viktige papirer. Det begynner å haste for de fleste, skulle vi tro. 16. mars skal forslagene leveres inn. Deretter blir det fritt for oss alle å se hva de har tenkt. Før påske skal modellene i konkurransen være klare og de blir stilt ut i en tom bygning på Fornebu, eller i et stort telt i Bjørvika. Kulturdepartementet ønsker å få en offentlig debatt om forslagene før vinneren blir kåret. Godt forslag i grunnen, å legge begivenhetene dit ingen ferdes. Jeg tror jammen en ekte norsk kulturdebatt er under oppseiling.