Bjørvika-skandalen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er vi med åpne øyne i ferd med å gå inn i en ny statlig utbyggingsskandale i milliardklassen? Spennende blir det i alle fall framover, med bygging av opera i Bjørvika. For allerede murrer det i korridorene på Youngstorget hos Den Norske Opera om at det nye bygget kan bli for smått.

  • 32000 kvadratmeter er for så vidt mye plass. Men et operahus er en egen sjanger innenfor arkitekturen og utfordrer hele kompetansespekteret hos den mest drevne mester i faget. Det er et hus med et mangfold av elementer som krever godt om plass. Og antakelig helst mer enn de 32000 kvadratmeterne som det nye bygget skal inneholde. Dagbladet kjenner til at sentrale aktører i Den Norske Opera har uttrykt bekymring internt over det som kan bli plassmangel. Det er de for så vidt vant med. Konkret er det snakk om blant annet publikumsfoajeen som kan komme til å bli stusslig.
  • Men enten de er lykkelig uvitende om den norske husmannsånden eller elegant overbærende: Tallene har ikke sett ut til å skremme verdens arkitekter. 2000 arkitekter fra hele verden fordelt på 230-240 arkitektkontorer er nå i gang med å tenke og tegne Bjørvika.

Operasjef Bjørn Simensen vil overfor pressen ikke strekke seg lenger enn til «vi må være fornøyd med det vi får». Aftenposten skrev forrige uke at selve operabygningen i Bjørvika ikke skal koste mer enn 555 millioner kroner, ifølge Statsbygg. Resten av potten på 1,3 milliarder kroner skal gå til entreprisekostnader, grunnarbeid og fundamentering. Det skal bli spennende å se hvor høyt kunstneriske kompromisser vil stå på dagsordenen når årtusenets viktigste kulturbygg skal reises.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer