Björk-bråk truet vonTriers film

Lars von Triers film 'Dancer in The Dark' var flere ganger nær å aldri bli ferdig til filmfestivalen i Cannes, fordi Björk ikke ville godkjenne sangscener hvor hun er med.

Helt fram til to uker før Filmfestivalen i Cannes går av stabelen har det vært det fare for at Björk ville avbryte samarbeidet med regissør Lars von Trier. Kaos og oppløsning har forfulgt musikalinnspillingen gjennom store deler av opptaksperioden. Björk selv spiller både hoveddrollen og har skrevet musikken til 100 millioner kroners-filmen. Et brudd ville trolig ført til konkurs for filmselskapet Zentropa.

Raste og rømte

Helt siden filmen ble presentert i Trollhättan i Sverige i fjor vår har det vært rapportert om heftig kjekling mellom Lars von Trier og islandske Björk. Midt under opptakene ble Björk så rasende at hun bet kostymet sitt i filler. Deretter stakk hun av. De fire neste dagene visste ingen om hun ville komme tilbake å gjøre filmen ferdig, skriver Berlingske Tidende. For å overtale henne til å fortsette, måtte Zentropa gi henne retten til å godkjenne alle musikklipp i filmen. Arbeidet skulle vært klart til 1. februar i år. Først sist helg fallt alle brikker på plass.

Nyttig krig

Hverken Björk eller Lars von Trier vil kommentere konflikten, men björks manager i London, Scott Rodgers, uttaler:

- Når to mennesker utfordrer hverandre kreativt, oppstår det naturligvis konfliker. Men i siste rekke har de fått et fantastisk resultat som begge to er tilfredse med. Hvis alt bare hadde vært fryd og gammen, ville filmen kanskje ikke blitt like interessant, sier han.

I von Triers selskap Zentropa er de lettet over at filmen nå er klar til Cannes-visning, og filmens produsent Vibeke Windeløv kommenterer:

- Vi har gjort filmen ferdig, de er blitt enige om hvordan filmen skal være. Og det er jo fint.

Offisielle hjemmesider:

Zentropa

Dancer in the Dark

Björk