Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Björk sa nei til gratis øy

LONDON (Dagbladet): Islandske myndigheter ville forære Björk en øy, men hun takket nei. - Jeg betaler alltid for meg, sier den kjente artisten og skuespilleren.

Björk (33) kom i sin beste søndagskjole for å møte internasjonal presse i London. Hun svarte på spørsmål om sitt liv, om filmen «Dancer in The Dark», som vant «Gullpalmen» - og om sin egen «Gullpalme» som beste skuespiller.

Hvorfor har hun på seg samme kjole som i Cannes, ville en kvinnelig journalist vite.

- Jeg liker den, den er min søndagskjole. Jeg pleier å gå i kjoler til de blir frynsete og vennene sier at jeg må finne meg noe nytt.

Drømmer om egen øy

Islandsk presse har kritisert henne fordi hun ikke ville ta imot en øy som gave fra regjeringen. Hun forklarte at hun alltid har betalt for seg, slik ble hun oppdratt av sine arbeiderklasseforeldre. Faren var en fagforeningsmann.

- Jeg drømmer fortsatt om en egen øy på Island, men den skal jeg i så fall betale selv, sier hun.

Hun syntes det var mange kunstige mennesker i Cannes.

- Nå gleder jeg meg til å kunne stenge meg inne i et mørkt rom med en tekniker og lage mitt neste album, som kommer på nyåret.

- Jeg gråt

«Dancer in The Dark» handler om den tsjekkoslovakiske flyktningen Selma, som kommer til Amerika. Hun har en ti år gammel sønn som øyeopereres for å hindre at han blir blind. En politimann stjeler pengene, og i et basketak går pistolen av og han blir drept. Hun dømmes til døden.

- Jeg gråt da jeg leste manuskriptet og da Lars von Trier ba meg om å skrive musikken laget jeg den slik jeg trodde Selma ville ha gjort det, sier Björk om musikken som kommer ut på cd til høsten.

Lars von Trier sa at hvis ikke hun spilte Selma, ville det ikke bli noen film.

Pippi Langstrømpe

De hadde mange hektiske diskusjoner.

- Jeg er en pønker og liker anarki. I min omgangskrets eksisterer ikke hierarki. Da jeg kom til Danmark og møtte Lars' stab, skjønte jeg at han var sjef - en slags Napoleon. Mens jeg var Pippi Langstrømpe og kjempet for mine rettigheter.

- Vi islandinger er slik; fri uten rangordninger, i motsetning til de skandinaviske landene. På Island snakker drosjesjåføren med presidenten. Vi har ingen hær, fordi vi aldri har lært å gå i takt.

<B>CANNES-KJOLEN: </B>Kjolen Björk brukte på Cannes-festivalen er hennes yndlingsantrekk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media