Björk syntes bokprosjektet hennes var ekkelt

Nå er boka om superstjerna nominert til Brageprisen.

NOMINERT:  Mette Karlsvik for romanen «Bli Björk». Foto: privat
NOMINERT: Mette Karlsvik for romanen «Bli Björk». Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble de nominerte til årets Bragepris offentliggjort. Blant de nominerte er Ingvild H. Rishøi, som har markert seg med noveller om tap, barndom og vennskap og Tomas Espedal, som er kjent for sjangerblanding og selvutleverende romaner.

Mette Karlsvik er nominert for romanen «Bli Björk», som fantaserer fritt rundt familiehistorien til kunstneren.

- Ekkelt
Da Dagbladet informerte Björk om prosjektet tidligere i høst, syntes hun det var ekkelt.

- Det er ekkelt siden jeg ikke har visst noe om det. Det bør i så fall komme godt fram at dette er fiksjon og at det ikke blir framstilt som om at det er sannheten, sa den islandske superstjerna da Dagbladet informerte henne om prosjektet tidligere i høst.

ROMANSTOFF: Den islandske superstjerna Björk er hovedperson i Mette Karlsviks brageprisnominerte roman. Foto: SCANPIX
ROMANSTOFF: Den islandske superstjerna Björk er hovedperson i Mette Karlsviks brageprisnominerte roman. Foto: SCANPIX Vis mer

Mette Karlsvik sa derimot at hun hadde hatt gjentatte epostutvekslinger med Björks personlige assistent James Merry i løpet av ett år, og fått beskjed om at han hadde informert Björk om boka.

- Mitt prosjekt er å utfordre sjangergrensene, i dette tilfellet en historisk roman. Jeg skriver om en levende person, det er det ikke så ofte man gjør. Jeg syns dette er ubehagelig. Det er trist at det oppfattes negativt, sa Karlsvik til Dagbladet.

Boka kommer ikke i bokhandlene før i slutten av måneden og har derfor ikke fått en eneste anmeldelse ennå. Men nå er den altså nominert til en av de mest prestisjetunge norske litteraturprisene.

- En stor ære Dagbladets Simen Ekern er nominert i kategorien sakprosa, for romanen «Roma», der han tar leserne med på en halsbrekkende tur gjennom Romas gater, fra etterkrigstiden og fram til i dag.

NOMINERT:  Forfatter og Dagbladets kommentator Simen Ekern er nominert for «Roma». Her under tirsdagens nominasjon på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
NOMINERT: Forfatter og Dagbladets kommentator Simen Ekern er nominert for «Roma». Her under tirsdagens nominasjon på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er en stor ære å være nominert, for oss sakprosaforfattere er det jo Brage som gjelder. Jeg er veldig stolt, sier Ekern til Dagbladet.
 
- Hva ville det bety for deg å vinne?

- Det hadde vært utrolig, det er nesten slik at det å være nominert holder, ler forfatteren, som forteller at han har lagt ekstra mye arbeid ned i det språklige og fortellertekniske i sin andre bok.

- Nervøs i 22 dager Ingvild H. Rishøi er nominert for novellesamlingen «Historien om Fru Berg».

- Det er kjempestas! Jeg har jo veldig lyst å vinne, og kommer til å være nervøs i 22 dager fremover nå. Fallhøyden er stor, sier Rishøi til Dagbladet.

SPENT:  Ingvild H. Rishøi har veldig lyst til å vinne Brageprisen, og sier hun kommer til å være nervøs helt frem til utdelingen 24. november. Foto: Lars Eivind Bones
SPENT: Ingvild H. Rishøi har veldig lyst til å vinne Brageprisen, og sier hun kommer til å være nervøs helt frem til utdelingen 24. november. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Hva ville det bety for deg å vinne?

- Veldig mye. Jeg har jo bare skrevet to bøker, og er i starten av karrieren, så å få en slik anerkjennelse betyr mye, sier hun.

Alle de nominerte
Her er de nominerte i de ulike klassene:

Skjønnlitteratur:
- Ingvild H.Rishøi: «Historien om Fru Berg»
- Tomas Espedal: «Imot naturen»
- Mette Karlsvik: «Bli Björk»
- Gunstein Bakke: «Maud og Aud. Ein roman om trafikk»

Brageprisen

• Brageprisen ble første gang delt ut i 1992
• Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. 
• Det kåres vinnere i fire klasser; skjønnlitteratur for voksne, bøker for barn og ungdom, sakprosa og åpen klasse som i år er biografier.
• Brages hederspris går til en person eller organisasjon som har hatt en særlig betydning for litteraturen i Norge.
• Prisen deles ut i Gamle Logen i Oslo den 24. november klokken 17.00.

Sakprosa:
- Simen Ekern: «Roma»
- Erika Fatland: «Englebyen»
- Agnes Ravatn: «Folkelesnad»
- Roy Andersen: «Redningsmenn og lykkejegere»

Bøker for barn og unge:
- Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer (ill.): «Gjøken»
- Sverre Knudsen: «Arons maskin»
- Sunniva Relling Berg: «Utfor»
- Inga Sætre: «Fallteknikk»

Biografier (åpen klasse):
- Carl Emil Vogt: «Fridtjof Nansen: Mannen og verden»
- Arnhild Skre: «Hulda Garborg: Nasjonal strateg»
- Ole Jacob Hoel: «Åge: Historien om Norges største rocker»
- Anne Wichstrøm: «Asta Nørregaard - En livshistorie»

Jubilerer
Brageprisen markerer i år sitt 20-årsjubileum. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Årets prisutdeling skjer i Gamle Logen i Oslo den 24. november klokken 17.00.

DE NOMINERTE:  Dette er de nominerte forfatterne til Brageprisen. Årets prisutdeling skjer den 24.november. Foto: Lars Eivind Bones
DE NOMINERTE: Dette er de nominerte forfatterne til Brageprisen. Årets prisutdeling skjer den 24.november. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Björk syntes bokprosjektet hennes var ekkelt
Björk syntes bokprosjektet hennes var ekkelt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer