Björk

Björk Gudmundottir ble født på Island 21. november 1965 og allerede i 1977 ga hun ut sin første plate, «Björk». Én av melodiene på denne hadde hun skrevet selv, den het «Kjarval» og handlet om den islandske landsskapsmaleren Jóhannes S. Kjarval.

I 1979 ble hun med i bandet Exodus, som drev det til en opptreden på islandsk fjernsyn. To år seinere dannet Björk gruppa Tappi Tíkarass, og først da ble det unge talentet lagt skikkelig merke til i hjemlandet. Tappi Tíkarass ga ut platene «Bitid fast i vitid» (1982) og «Miranda» (1983).

Hennes neste band het Kukl og med dette nådde hun utenfor Island med musikken sin. Plata «The Eye» (1984) ble utgitt i Island. Året etter kom «Holidays in Europe».

Som sanger og frontfigur i The Sugarcubes åpnet enda flere øyne og ører seg for Björks spesielle, barnaktige vesen og hennes uvanlige stemmebruk. Bandet ga ut platene «Life's Too Good» (1988), «Here Today, Tomorrow, Next Week» (1989) og «Stick Around For Joy» (1992).

I 1990 ga hun ut «Gling Gló» med Gudmundar Ingólfssonar trio. Og selv om hun altså debuterte som soloartist allerede elleve år gammel, kalte hun sin første internasjonale platedebut for «Debut». Björk ble med denne utgivelsen maskot og lykketroll for alle elskere av alternativ popmusikk i den vestlige verden.

Etterfølgeren «Post» ble ikke mottatt like ekstatisk, men Björk er fortsatt ansett som en av de mest spennende og nyskapende av de musikerne som får videoene sine vist på MTV. I desember i '96 kom «Telegram», et remiksalbum av «Post» med skarpskåren tekno og geriljaversjoner av søte og underfundige Björk-låter - i samarbeid med Deodato, Graham Massey og Brodsky Quartet.

Björk har vært en av 90-tallets mest dominerende kvinneskikkelser. Tidligere i tiåret anså man at hun representerte et nytt type kvinneideal, i motvekt til for eksempel Madonna. Siden har hun fortsatt å imponere, både med plater, konserter og med en stil som er helt uforlignelig. Konserter i Norge '93 (Sentrum Scene), '95 (Oslo Spektrum), '96 (Kalvøya) og '98 (Quart-festivalen).

Björk spilte hovedrollen i Lars von Triers «Dancer In The Dark» og fikk i Cannes 2000 prisen som beste kvinnelige skuespiller. Hun stod også for filmmusikken og for dét mottok hun en Oscar-nominasjon.

Et nytt studioalbum skal være klart våren 2001.