Bjurstrøms mistenkeliggjøring av kvinner

Jeg vil oppfordre Bjurstrøm og venstresiden til å ha mer tiltro til kvinner.

«VET BEST» «Bjurstrøm burde heller takke kvinner for deres valg enn å bidra til stigmatisering av disse kvinnene,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
«VET BEST» «Bjurstrøm burde heller takke kvinner for deres valg enn å bidra til stigmatisering av disse kvinnene,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har denne uka gått til frontalangrep mot kvinner. Hun mener kvinners deltidsarbeid er årsaken til at velferdsstaten snarlig vil gå dukken. I tillegg sier hun at kvinners sykefravær skyldes deres dårlige arbeidsmoral. Her tråkker Bjurstrøm dessverre fullstendig i salaten.

Venstresiden har kjempet for kvinners rett til å bestemme selv, men dette gjelder visst bare deres egen kropp, ikke hva de skal bruke livet sitt på. Hva det angår, vet nemlig Bjurstrøm best.

Kjell Ingolf Ropstad
Kjell Ingolf Ropstad Vis mer

Uttalelsen til Bjurstrøm kan sammenliknes med utsagn fra 50-tallet. Den gang var det menn som skulle bestemme over kvinnene - nå er det arbeidsministeren. Å beskylde kvinner for å undergrave velferdsstaten fordi de vil jobbe deltid, blir absurd. Kvinner som jobber deltid, kan like fullt bidra med verdiskapning. Deltidsarbeidende kvinner får mer tid til å ta seg av både barn, barnebarn og foreldre. Dette sparer staten for store utgifter. Bjurstrøm burde heller takke kvinner for deres valg enn å bidra til stigmatisering av disse kvinnene.

Trygge barn er en ressurs for samfunnet - ikke en trussel. Tidsklemmens mange utfordringer kan ha medført at kvinner har, i motsetning til oss menn, tatt ansvar for seg og sin familie. Bjurstrøm bør heller konsentrere seg om tiltak for alle de som jobber ufrivillig deltid, ikke de som har valgt det selv.

Bjurstrøm beskylder kvinner for å sykmelde seg uten grunn, fordi de mangler lojalitet til jobben. Jeg vet ikke om det er egne sykemeldingsregler for ministere, men for resten av oss er det legen som avgjør om man skal sykmeldes eller ikke.

Det har de siste åra vært ulike prøveprosjekt med ønsketurnus, også kalt alternativ turnus. Evalueringer fra disse prosjektene har vist at deltidsproblematikken har blitt redusert, sykefraværet har blitt mindre og trivselen blant ansatte og brukere har økt. I arbeidet med Arbeidslivmelding denne våren ønsket KrF sammen med H og Frp å åpne opp for slike ønsketurnuser. Dette for å gi ansatte og arbeidsgivere større frihet til å tilpasse arbeidssituasjonen for å ivareta lokale behov. Regjeringspartiene gikk imot dette. Bjurstrøm valgte dermed å ignorere tiltak som ville redusert de utfordringene som hun gir kvinner ansvaret for.

Følg oss på Twitter

Jeg vil oppfordre Bjurstrøm og venstresiden til å ha mer tiltro til kvinner. Kvinnen vet nemlig best selv hvor skoen trykker, ikke ministerens fot som sitter fast i salaten!