Bla-bla O'Reilly

I PLATEBRANSJEN

konkurreres det ikke bare om listeplasseringer. I USA driver mediegigantene hard lobbyvirksomhet i kampen om moralen, og som Superman har sin Lex Luthor, har frittalende amerikanske artister sin fiende i den nykonservative fjernsynsjournalisten Bill O'Reilly.

O'REILLYs

diskusjonsprogram «The O'Reilly Factor» vises daglig på den Rupert Murdoch-eide kabelkanalen Fox og er kjent for programlederens kompromissløse konfrontasjonsjournalistikk. Bill O'Reilly anser seg selv som den moderne moralens vokter. Han går hardt ut mot alle han føler korrumperer ungdommen, og han har cirka to millioner seere hver kveld.

I sitt tv-sendte korstog mot det han kaller samfunnsfiendtlig oppførsel i musikken - og særlig i hip hop - har O'Reilly blant annet fått Snoop Dogg fjernet fra en spesialepisode av «The Muppet Show», iverksatt en e-postkampanje mot tv-kanalen VH-1 fordi de viste et program om fengslede musikere, og kritisert MTV fordi de er, vel, MTV.

I FJOR NÅDDE

konflikten nye høyder da O'Reilly oppfordret seerne til å boikotte Pepsi. Brusgiganten hadde laget en reklamekampanje med rapperen Ludacris, hvis humoristiske ordforråd O'Reilly oppfattet som umoralsk. Oppfordringen hans førte til at Pepsi ga Ludacris sparken.

Men da Pepsi noen måneder seinere hyret inn den ramsalte Osbourne-familien, fikk det lobbyistnettverket The Hip-Hop Summit Action Network til å se rødt. HSAN, som ledes av Def Jam-grunnlegger Russell Simmons, truet med å få hele hiphopmiljøet til å boikotte selskapet. Det var en ren maktdemonstrasjon, og for å unngå boikott endte Pepsi med å betale fem millioner dollar til Ludacris' fond for vanskeligstilte barn.

I DAG SKAL

den samfunnskritiske countryrebellen og singer-songwriteren Steve Earle gjeste «The O'Reilly Factor». Earle blir denne uka med på den musikalske opplysningsturneen «Tell Us The Truth Tour», som blant annet har som mål å sette kritisk søkelys på problemer innen amerikanske medier.

Det skal bli interessant å se hvilke innvendinger O'Reilly har. For som Earle sier til Rolling Stone.com: «Han kommer til å avbryte meg, for til slutt å be meg om å holde kjeft.»