SKYTEEPISODE: Politiet fikk melding om at fire personer var skutt på utestedet Blå i Oslo natt til søndag. En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKYTEEPISODE: Politiet fikk melding om at fire personer var skutt på utestedet Blå i Oslo natt til søndag. En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Blå-skytingen

- Blå har tidligere vært under press, men dette er en hendelse utenfor deres kontroll

Utestedet ble åsted for skyteepisoden der fire ble skadd.

(Dagbladet): Natt til søndag ble fire personer skutt med et håndvåpen ved nattklubben Blå i Oslo. Den 24 år gamle, etnisk norske gjerningsmannen er en kjenning av politiet, og ble raskt pågrepet, siktet for drapsforsøk. Tre av ofrene er ansatt ved utestedet.

Ansvarlig for klubbbooking og medarrangør ved Blå, Patrick Hauge, utgjør halvparten av DJ-duoen Juicy, som i rundt 13 år har arrangert klubbarrangementer og konserter i Oslo.

Det var Juicy som arrangerte kveldens konsert med rapperen Kool G Rap, og senere sto for musikken. Hauge er svært lei seg for skyteepisoden.

- Vi er lei oss på vegne av alle berørte, og det er helt forferdelig at en tydelig skadet enkeltperson kan ødelegge så mye for så mange, sier Patrick Hauge til Dagbladet søndag ettermiddag.

- Det hele var en fredelig kveld med fantastisk god stemning som bare handlet om musikk og glede. Det er godt at ingen fikk livstruende skader, og at gjerningsmannen ble tatt etterpå, fortsetter han.

Politiet leverte rapport

Blå var i juni i fjor under hardt press fra Oslo kommune og oslopolitiets utelivsseksjon, som i en omfattende rapport til næringsetaten hevdet at utestedets musikkprofil tiltrekker seg «uønskede elementer», sørger for en rekke ordensforstyrrelser og legger beslag på for store politiressurser.

Næringsetaten sendte da et varsel til Blå om at de sto i fare for å ikke få fornyet skjenkebevillingen, noe som i praksis hadde betydd at utestedet måtte stenge dørene. Engasjementet fra kulturliv og offentlighet var enorm i saken, da Blå anses som en kulturinstitusjon i Oslo med daglige arrangementer hele året.

- Handler om de involverte

I kommentarfelt på sosiale medier uttrykkes det søndag bekymring for at skyteepisoden skal gå utover driften av Blå som utested. I et intervju med Dagbladet svarer daglig leder ved Blå, Eyvind Brox, om han frykter at hendelsen skal få konsekvenser for driften.

- Vi har ikke tenkt på det i dag i det hele tatt. Vi har et veldig godt samarbeid med politiet, og sånn som i dag og i natt, så har det vært effektivt, og forståelse fra begge sider. Vi har ikke tenkt på de tingene, for nå handler det om de menneskene som er involvert, sier Brox.

- Utenfor Blås kontroll

Journalist, musikkprodusent og DJ Martin Bjørnersen var selv på konserten, men forlot lokalene før skyteepisoden. Han tror ikke politiet i Oslo ønsker å bruke søndagens hendelse mot Blå, og mener det er viktig å presisere at skytepisoden ikke hadde noe med konserten å gjøre.

- Blå har tidligere vært under press, men dette er en hendelse utenfor deres kontroll. Det tror jeg politiet også ser. Fram til hendelsen var dette et vellykket arrangement med god stemning. Kool G Rap var stor på 80-tallet, og dette var på mange måter en nostalgikonsert for voksne mennesker. Småfeite menn i 40-åra dominerte publikum, sier Bjørnersen til Dagbladet.

- Det er svært viktig å presisere at Blå opptrådte profesjonelt, korrekt og samarbeidet med politiet, som allerede var kontaktet. Det vil være helt galt å knytte dette til musikk og hip-hop som sjanger. Dette kunne skjedd hvor som helst, sier Bjørnersen.

Kool G Rap: - Ingen tegn til bråk

Rapperen Kool G Rap (48) framførte musikken sin rundt to timer før skyteepsioden

- Jeg framførte i en time på scenen, og både jeg og fansen hadde en fantastisk kveld uten hendelser. Jeg ble i lokalet i rundt 20 minutter etter konserten før jeg dro, skriver Nathaniel Thomas Wilson, også kjent under artistnavnet Kool G Rap i en e-post til Dagbladet .

Han er nå i Frankrike som er neste stopp på turneen.

- Det var ingen tegn til bråk før jeg dro, så alt som skjedde i ettertid har ingen sammenheng med meg, konserten eller mitt team, fortsetter han.

Sjefen for utelivsseksjonen i Oslo, Lasse Johnsen, har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser søndag.