Blå kvinner i kø på Notodden

Når Notodden Blues Festival feirer sitt 20-årsjubileum 2.-5. august, skjer det med en rekke blå kvinnenavn på plakaten.

Et spennende og helt nytt bekjentskap blir Janiva Magness, som opptrer for første gang i Norge.

– Det bare ble sånn, forklarer festivalsjef Jostein Forsberg om det solide kvinnelige innslaget på jubileumsfestivalen 2. til 5. august, som ikke er resultat av noen spesifikk satsing – i motsetning til tidligere år.

Nylig fikk jazzen på pukkelen fordi det står dårlig til med likestillingen. Også Notodden-festivalen fikk i 2004 gjennomgå for en lav kvinneandel på artistsiden.

– Men i år er det mye damer på plakaten, fastslår Jostein Forsberg, og mener det kommer flere jenter innen bluesen, også for eksempel på gitaristsiden.

Generasjonsskifte

Festivalsjefen sier til NTB at ting er i ferd med å skje i utlandet.

– Det kan virke som et generasjonsskifte, at det er blitt mer plass til dem og at bluesmiljøet er blitt mer åpent og inkluderende. Og mange av de kvinnelige utøverne er tøffe og lar seg ikke pelle på nesen, fastslår Forsberg.

Han trekker fram en av festivalens godbiter på artistfronten som eksempel, nemlig amerikanske Janiva Magness. Hun har en usedvanlig sterk historie, og så å si levd bluesen på en måte som få nålevende artister har erfart:

TRIPPEL GITARBLUES:  Blues Guitar Women består av Sue Foley, Deborah Coleman og Roxanne Potvin. De spiller på Notodden i august. Foto: SCANPIX
TRIPPEL GITARBLUES: Blues Guitar Women består av Sue Foley, Deborah Coleman og Roxanne Potvin. De spiller på Notodden i august. Foto: SCANPIX Vis mer

Før hun fylte 16 år hadde hun bodd i 12 forskjellige fosterhjem og tre psykiatriske institusjoner, begge foreldrene var alkoholikere og døde etter å ha begått selvmord. Selv hadde hun prøvd narkotika, blitt gravid, og prøvd å ta sitt eget liv.

Da Janiva Magness holdt takketale under årets Blues Music Awards i Memphis etter at hun for andre året på rad vant kategorien «Best Female Contemporary Blues Singer», holdt hun ifølge Forsberg en følelsesladet appell om å støtte organisasjoner som jobber med å rekruttere gode fosterforeldre og skaffe trygge hjem til spesielt vanskeligstilte barn.

Dørene vidåpne

For det var det som reddet henne, sier hun ifølge bladet Redbook:

– Et lokalt ungdomssenter plasserte meg hos en skilt og singel mor til fem. Carrie ble min mentor og min redningskvinne. Hun var rådgiver i alkohol- og narkotikaspørsmål, og også en sterk, omsorgsfull voksen som klarte å lære meg å drømme igjen. Med hennes hjelp og kjærlighet innså jeg omsider at jeg ikke behøvde å gjøre som foreldrene mine.

Deretter gikk det rette veien: Janiva Magness, i dag 49 år, begynte som 18-åring å synge blues, som hun beskriver som «en av mine lidenskaper» etter at hun som 14-åring opplevde Otis Rush på en bar i Minneapolis.

– Han fikk meg til å føle ting jeg ikke visste hvordan jeg skulle håndtere. Musikken snakket til deler av meg som aldri før hadde blitt snakket til, den åpnet opp andre steder i meg – omtrent som å slippe oksygen inn i en forseglet krypt første gang, sier hun til Billboard. Og da hun i sitt nye fosterhjem fikk ting på plass, begynte hun å gå på auditions.

– Jeg endte med å få alle jobbene jeg prøvde å få – det var en utrolig følelse. Fram til da hadde jeg følt at dørene alltid lukket seg for meg, nå åpnet de seg endelig.

Nå står dørene for lengst på vidt gap for Janiva Magness.

(NTB)

STERK HISTORIE: Janiva Magness gjester Notodden-bluesen i år.
GITARBLUES: Debbie Davies er special guest hos Janiva Magness.
DOBBEL GITARBLUES: Rita Engedalen og Margit Bakken spiller på Notodden.