Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blå mann & svarte babes

NOTODDEN (Dagbladet): Blues-Norge har forandret seg radikalt siden Reidar Larsen ga ut sin første plate for 16 år siden. Men det er bare han som har lov til å kalle seg Mr. Blues. I går gjestet han Notodden for femte gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Larsen fikk drahjelp fra sine gospelvenner i The Spirit of Love Singers. Det er femte gang gruppa med base i legendariske Cotton Club i New York, besøker Norge. I går kveld spilte de i teltet på Notodden Blues Festival, og den lille norgesturneen sammen med Larsen og bandet Storytellers avsluttes i dag på utescenen i Myrens Dam. Men - det snakkes om en USA-turné.

- Og vi har fått fanklubb i Norge. En dame fortalte oss at vi gir henne musikalsk orgasme, en annen at hun kommer for å se oss danse, flirer lederen Ann Sinclair.

Aleine

Reidar ble damene kjent med da han kom til Cotton Club og spilte med dem i 1993. Det resulterte i to liveplater.

I alt ti utgivelser er det blitt fra Larsens pianohender siden 1982.

- Du var ganske aleine på bluesarenaen i Norge i 82?
- Ja, jeg opplevde det sånn, bekrefter Stavanger-musikeren, som blant annet har en fortid som dansemusiker. Han var også med på å starte Stavangerensemblet i 1974, den gang et fribag jazzband.

- Men pianoblues har alltid vært det musikalske fundamentet. I Stavanger var jeg Blues-Larsen fra jeg gikk på gymnaset og begynte å spille. Som regel var det bare meg og pianoet, for det var ikke så mange som spilte blues, sier mannen som gjennom sin stahet har vært med på å løfte bluesen fra et fremmedord til en akseptert og utbredt musikkform i Norge.

- Hvem skulle trodd at vi i lille Norge skulle få nesten 40 bluesklubber og en egen bluesunion? spør Larsen.

Nerve

- Men hvorfor blues?
- Det er ikke rasjonelt i det hele tatt, sier cand.mag-en med estetikk som særemne.

- Det har med hjertet å gjøre, en feeling, nerve og atmosfære i musikken som traff meg umiddelbart. Dessuten var far min pianobygger.

- Når kommer det en bluesplate med norske tekster?
- Jeg har tenkt på det lenge, og har noe i skrivebordsskuffen. Men jeg har ikke følt at jeg er der ennå. Det jeg veit er at «damene» skal være med på min neste engelskspråklige plate, sier Reidar Larsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!