Blå seier i valgkampens første duell

Det ble Erna Solbergs aften da Høyre og Arbeiderpartiet inviterte til valgkampens første duell.

TRILLER TERNING: Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, gir sin mening om debatten på Blå i Oslo tirsdag. Video: Malene Storrusten. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer
Kommentar

Statsminister Erna Solberg og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre åpnet mandag valgkampen for fullt med en egen-arrangert duell på utestedet Blå i Oslo. I debatten, som ble ledet av Siv Sandvik, kommentator i Adresseavisen, var de to partilederne blant annet innom skole, arbeidsliv, klima og eldreomsorg.

Erna Solberg, statsminister, Høyre – terningkast 5

Statsministeren gikk av med seieren i valgkampens første duell, etter å gang på gang ha spilt Støre på defensiven. Formatet passet kanskje Støre, men det passet Solberg enda bedre.

Statsministeren ble riktignok litt nølende i starten, og måtte se Støre holde følge gjennom den første skolebolken. Men deretter var det Ernas aften. Hun tok Støre på detaljene så fort man var over på Støres hjemmebane, arbeidsliv. Og hun fortsatte i samme spor, enten det var snakk om klimaregnskap eller eldreomsorg. Hun virket rett og slett bedre forberedt enn Støre, noe som gang på gang frydet statsministerens rådgivere på bakerste benk.

DUELL: De to store i norsk politikk møttes til duell på Blå i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DUELL: De to store i norsk politikk møttes til duell på Blå i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Solberg var minst trygg da debatten handlet om samarbeid og konstellasjoner, ikke politikk og detaljer. Hun ble kanskje mest ukomfortabel i løpet av hele debatten da hun ble utfordret på å velge mellom Folkeaksjonen nei til bompenger og Miljøpartiet de Grønne, et spørsmål som favner det som ser ut til å bli valgkampens aller viktigste konflikt: Bompenger og bilens rolle i byene. Men den observante husker at statsministeren fikk FNB på andre plass da hun tok NRKs valgomat. Det syntes Solberg var «litt rart».

Jonas Gahr Støre, partileder, Arbeiderpartiet – terningkast 4

Arbeiderparti-lederen åpner en valgkamp hvor alt fra internt bråk de siste to åra til krise i Nord-Norge legger press på Støres skuldre. Åpnet likevel sterkt, og kuppet Solbergs utvalgte tema, skole.

Skolemat er en av valgkampens viktigste temaer for Arbeiderpartiet, og Støre grep sjansen da debattlederen løftet fram en ny forskningsrapport som hevder at skolemat utjevner sosiale forskjeller, noe som dannet en god seng for Ap’s argumentasjon.

I denne delen virket det som den slipsløse Støre hadde fått en debatt som passet ham, med relativt lav temperatur og muligheter til å være løs i snippen. På et tidspunkt fikk han til og med PST-vaktene til å le. Men det ble etter hvert klart at han mangler en opposisjonsleders selvtillit i debatten, og ble gang etter gang presset på defensiven av statsministeren.

I debatten om arbeidsliv ble han arrestert på enkeltpoenger om deltidsstillinger i Trondheim kommune og en rettssak i Oslo, som Støre ikke klarte å svare ut. Det samme skjedde i sekvensen om klima, hvor Støre og Ap har brukt noen tall om utslippskutt fra Miljødirektoratet om forskjeller på klimakutt i kommunene – som Miljødirektoratet selv har sagt ikke kan brukes på denne måten. Kunne fort havnet på treeren.

Terningkast av Geir Ramnefjell og Andreas Økland

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.