Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blå toner, røde tall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDAG 10. APRIL 2006: Alle var enige om at den 33. Vossa Jazz hadde vært overmåte vellykket. Mange gode konserter, 12 000 solgte billetter, velkommen til ny festival i 2007.Tre måneder seinere: Festivalsjef og Vossa Jazz-gründer Lars Mossefinn har fratrådt. Vossa Jazz og dets heleide selskap, kulturhuset AS Fraktgodsen, har en akkumulert gjeld på nærmere seks millioner kroner. Hovedkreditoren, Voss Veksel- og Landmandsbank, varsler at den kan komme til å slå festivalen konkurs i august. Alternativet er at en tiltaksplan og et sobert budsjett fra en ny festivalledelse overbeviser bankens styre om at Vossa Jazz tross alt er liv laga.

DET ER FRISTENDE å si at Vossa Jazz i alle år har vært rammet av et klassisk arrangørsyndrom: Fanatisk kulturentusiasme og formidlingstrang i kombinasjon med tøyelig erkjennelse av kravene til finansiering.Mange vil se noe vakkert i dette, en protest mot det livsforsurende pengehelvetet som snart styrer alt. Og ja: I en ideell verden ville ildsjeler som Mossefinn & co. ha blitt hyllet for å ha gitt sine medmennesker store musikkopplevelser gjennom 33 år.Men verden er ikke ideell. Verden krever at regninger blir betalt, uansett deres idealitet. Vossa Jazz har danset på kanten av konkursen fra dag én, og snublet da den for noen år siden virkeliggjorde visjonen om å oppruste en tiloversblitt NSB-bygning til å bli Kulturhuset Fraktgodsen. Prosjektet ble igangsatt for lånte penger og uten tilsagn om tilstrekkelig offentlig finansiering. At husets verdi i dag overskrider lånesummen, er bare en fattig trøst.

SANNSYNLIGVIS er Vossa Jazz for godt forankret i vossasamfunnet og norsk kulturliv til å forsvinne i denne runden. Gode krefter vil nok ta felles tak og gi en ny ledelse sjansen til å avvikle en 2007-festival med økonomisk overskudd og til å få ordnet opp i Fraktgodsen-flokene.Men med hva slags festivalprofil og hva slags kulturhusdrift? Dansegalla og bingo med jazz attåt? Svært mange norske festivalarrangører med førstehånds kjennskap til hverdagen i en ikke-ideell verden vil nok følge spent med Vossa Jazz denne høsten.