Blå visjoner av USA

Vellagd hyllest til amerikansk folkemusikk.

CD: Hemisfair var navnet på en verdensutstilling i San Antonio i Texas i 1968, som tok sikte på å rette lyset mot «strømninger i den amerikanske sivilisasjonen».

Den norske gruppa glir inn i opprinnelige amerikanske musikkformer og viser hvordan disse flyter sammen i det som kalles country, folk og bluegrass.Ensom landevei

Prosjektet er helhjertet, i likhet med andre norske «hobby»-tiltak av samme kaliber, for eksempel gruppa HGH (Hagfors, Gebhart, Haugen) eller Tussler (countryrock-utgaven av Motorpycho). Aslag Haugens sang «Helluva Heartache» slår an tonen, en sang som med formuleringer som «hammer down» og «lonesome highway» allerede i første linje. Monika Nordli smyger seg deretter inn med den Emmylou Harris-myke «Fare Thee Well» før Knut Hem raser av sted på dobro i «Chicken Run».

Den fine sangeren Tore Andersen framfører «Poetic Justice», Terje Kinn «Dixieland», mens instrumentallåter som «Down The Old Millstream» med Håkon Askeland på mandolin og «Blue Skies» med Hem på dobro er eksempler på improviserende slagkraft.Skremmende ro

Leon Paynes «Psycho» med Paal Flaata er et høydepunkt, en sang i «murder ballad»-tradisjonen, en myk sang i form av en dobbeltmorders desperate bekjennelse. Flaata leverer denne låta med en nesten skremmende, høystemt ro.

Gitaristen Norman Blake har skrevet togsangen «Green Light on the Southern», der Aslag Haugen synger og bror Lars Håvard boltrer seg på strengene i strålende samspill med Hem på dobro, Bjørn Holm på bass og Terje Kinn på banjo. «Please Don’t Ask Me To Dance» synger Monika Nordli mot slutten. Gjør det likevel, og lytt til denne plata.