Black is back

Til helvete med pastell! I høst er det svart som gjelder.

Trenger du å forandre på stilen? Hvor mye gother er du? Ta gothtesten!

Denne høsten skal det være svart. De store designerne har latt seg inspirere av goth når de lager klær for streite ungdommer med lomma full av gryn.

DOMINERER søtladne blomstergreier, gjennomsiktig pastellsommer og knipling-hippie-trøyene i klesskapet ditt? Nå er den trenden bare så 2001, altså.. Skal vi nordmenn bli helsvarte?

- Dette er spennende. Vi ser at det kommer nå. Det finnes mye allerede i København og på kontinentet. Her til lands er vi nok ute litt senere. Men i Norge kan du se klærne på Kamikaze i Oslo. Her har kolleksjonen til YSL kommet inn nå, sier rektor Renee Forsberg ved moteskolen Esmod til Fredag.

DET ER IKKE BARE SVART det er. Goth-detaljene er også superviktige.

Tom Ford har laget goth-kors og goth-kapper for Yves Saint Laurent.

Gucci kjører på med åletrange rockebukser ala Ramones.

Belanciaga har laget en ultra-aggresiv motorsykkeljakke i gothsvart lær.

Comme des Garcons har blitt helsvarte.

Jean Paul Gaultiers vår/sommer-kolleksjon for 2003 ble vist fram i Paris 29. juni i år. Her er rød øyenskygge, lik-foundation, svart neglelakk, sakrale smykker og svarte klær fremtredende.

Forsberg tror vi får se en «snillere» versjon i moteverden, enn i resten av goth-universet.

- Goth er jo en livvstil, som dreier seg om hele personen du er. Folk lar seg inspirere av eventyr, det åndelige, musikk, det underjordiske, keltisk kultur og så videre, sier Forsberg.

Hun tror ikke moteskaperne får oss til å gå så langt. Designernes haute couture vil nok aller mest inspirere oss når vi kler på oss.

Innkjøper George Paulsen på Oslos motebutikk nummer en, Kamikaze, er enig.

- Ja, det er veldig mye black nå. Men YSL\'s hovedlinje er mørk og streit. Det er pinstripes, innsving, rette, vatterte skuldre som gjelder.

Damekolleksjonen fra Gucci og YSL med goth-innslag selger bra, Paulsen sier norske kvinner er veldig motebevisste.

- De mørke antrekkene skal sprites opp. Det er mye speilfløyel, store knyteslufser på skjørt. Til det bruker man høye sko med fløyelstråder og tynne bånd rundt anklene, sier innkjøperen ved motebutikken.

Og for all del høye hæler. Smykker likeså. Mange av Paulsens kunder tar fram gamle smykker og kors de har liggende i skap og skuffer, og bruker det til nyinnkjøpte antrekk.

HAR DU OVERLEVELSESEVETT, mulighet til å fylle på litt goth-attityd og den riktige høstkul-innstillinga er svart tingen for deg. Start med å trashe bohem-hippien i deg, og for all del: kjøp ingenting overilt på salg nå i høstdagene.

De store, anerkjente designerne har nok smugkikket på gothmetallere rockestjerna Marilyn Manson når de lager klær. Det som før var veldig sub-sub, er nå inn-inn. Antakeligvis til irritasjon for gotherne selv, som gjerne vil være en ekslusiv liten gruppe. Og det er heller ikke sikkert Kikki Sørum liker det. Men vi gidder ikke spørre henne.

- Det er spennende kolleksjoner. Men jeg tror vi vil oppleve dette litt mer moderat i Norge. Ved vår skole har vi elever som lar seg inspirere av denne stilen når de lager klær og kler på seg. Men det har vi for så vidt hatt i mange år, avslutter rektor Forsberg ved designskolen.

Det passer seg ikke med hvitt lenger. Muligens en konsekvens av at vi trenger nye klær til 9-11-markeringa. I en verden på vei til helvete kler vi oss i svart. Og selv om vi er litt rødt-hvitt og blått fortsatt her i landet kommer det. Bare vent.

Her må det shoppes. Likviditetsproblemer kan avhjelpes med svart tøyfarge fra Rimi. Men det holder nok ikke helt, skal du være med i goth-gjengen.

 • Goth:
  Bli gother på 1-2-3, norsk
  Hellsgirl, norsk
  Den gotiske subkulturen, norsk
  Sfgoth, San Francisco
  Goth
 • Mote:
  Yves Saint Laurent
  Gucci
 • Musikk:
  The Mission UK: Sum and Substance (1994)
  Sisters of Mercy: Some Girls Wnder By Mistake (1992)
  Fields of the Nephilim: Nephilim (1988)
  Flesh for Lulu: Big Fun/Blue Sisters Swing (2001)
  Gene Loves Jezbel: Voodoo Dollies: The Best of Gene Loves Jezbel (1999)
  Christian Death: Only Theatre of Pain (1982)
  Type O Negative: Bloody Kisses (1993)
<B>JEAN-PAUL GAULTIER: Mote for menn vår/sommmer 2003.
GUCCI:</B> Høst/vinter 2002. Denne skinnjakka ble vist på motemessa i Milano i mars i år.
COMME des GARÇONS: Helsvart høst.
GUCCI:</B> Smykketips å ta med.