Black metal-festival kaster ut naziband

Men lar en annen gruppe med tvilsomme sympatier få spille midt i Trondheim sentrum.

FIKK TRUSLER:  Festivalsjef for «Nidrosian Black Mass» Ole A. Aune fikk alvorlige trusler mot seg for å la to band med nazisympatier spille under arrangementet i Trondheim. Nå har han kastet ut ett av de to bandene fra festivalen. Foto: Privat
FIKK TRUSLER: Festivalsjef for «Nidrosian Black Mass» Ole A. Aune fikk alvorlige trusler mot seg for å la to band med nazisympatier spille under arrangementet i Trondheim. Nå har han kastet ut ett av de to bandene fra festivalen. Foto: PrivatVis mer

||| Black metal-festivalen «Nidrosian Black Mass» var aldri ment å være et samlingssted for folk flest.

Men så har heller aldri Black metal-sjangeren appellert til de store massene.

Likevel har «Nidrosian Black Mass»-arrangørene gjort det vanskelig for seg selv i forkant av festivalen, som går på Trondheim scene — et par steinkast unna torget — 11-13. november.

Grunnen er at minst ett av de 14 bandene som opprinnelig var klare for festivalen, har klare nazisympatier.

Finske «Goatmoon» ble hevet rett ut da arrangørene forsto at de har referanser til Adolf Hitler-hyllester og jødehat i musikken sin.  

- «Goatmoon» er et band som jeg har sett og møtt før, men ikke fikk inntrykk av at hadde nazisympatier. Når vi nå likevel ser at de ikke har noe å gjøre på «Nidrosian Black Mass», er det ikke fordi vi blir presset av massene, men fordi vi som arrangerer festivalen ikke kan identifisere oss med dem, sier festivalsjef Ole A. Aune til Dagbladet.

Kritikerne hevder også at et annet finsk band, «Satanic Warmaster», har en klar nazitilknytning, men Aune mener det er feil.

- «Satanic Warmaster» er et rent blackmetal-band og har ingenting med nazismen å gjøre, sier Aune.

Jødehets
Festivalbossen mener det ikke har noen betydning at bandets frontfigur Lauri Penttilä — med det koselige kunstnernavnet «Satanic Tyrant Werwolf» — skal ha snakket nedsettende om jøder flere ganger.

- Du finner alltid noen skeive ytringer på nett her og der. Ifølge Penttilä er det bare for å provosere. Han har selv forsikret oss om at han ikke har noe med nazismen å gjøre, sier Aune.

Når Dagbladet sjekker ut bandets hjemmeside, samt Wikipedias artikkel om finnene, finner vi imidlertid ut at de tidligere har samarbeidet med band som «Gestapo 666», «Aryan Blood» og «Totenburg».

Alle tre tilhører sjangeren «nasjonalsosialistisk black metal» (NSBM). Aune mener imidlertid at «Satanic Warmasters» tidligere samarbeidsprosjekter ikke kan hindre bandet i å opptre i Trondheim.

- I black metal-miljøet er det alltid noen som kjenner noen som kjenner noen. Det i seg selv er ingen grunn til å avlyse. For at man skal komme seg opp og fram i dette miljøet, må man gjerne jobbe litt med noen band som er på kanten, sier han til Dagbladet.

Aune ønsker å understreke at han selv tar avstand fra nazismen, og at black metal-kulturen er langt fra den nazistisk tankegangen.  

- Black metal og nazisme er på hver sin ende av skalaen. Nazismen handler om å gå i saueflokk og gjøre som de andre, mens black metal hyller individualismen. Når det er sagt, så er ikke «Nidrosian Black Mass» en politisk festival, sier han.

Fikk trusler
Etter at det ble kjent at «Satanic Warmaster» og spesielt «Goatmoon» har tvilsomme sympatier, har Aune fått trusler fra flere hold.

- Jeg fikk mailer og sms som sa at det ville få følger dersom Goatmoon og Satanic Warmaster får delta på festivalen. Det kom mye forskjellig, alt fra «QUISLING!!» til trusler av ymse slag. Jeg vil ikke gå ut offentlig med mer info om akkurat dette, fordi jeg føler dette grenser til politisak om det fortsetter, sier Aune og legger til:

- Jeg er forresten svært dårlig til å være nazist, som har vært sammen med ei fra Israel i over fire år, og reist rundt i Israel og besøkt hennes familie og venner.

Også «Satanic Warmaster»-frontfigur Lauri Penttilä nekter å ha noe med nazismen å gjøre.

— Alle som vil kan lese tekstene mine, og enhver som er minst halvt ved bevissthet, vil se at det ikke er noe politisk der, det er ingenting om det hvite overmennesket, det er ingenting nynazistisk der. Vi er et black metal-band av samme grunn som andre black metal-band: å knuse et tabu til, sier Penttilä til Adresseavisen.

Festivalsjef Aune synes det er leit at han nå mener årets festival har mistet fokus.

- Poenget med festivalen i år skulle være å hylle Steingrim Torson - black metal-vokalisten som ble skutt og drept i Trondheim i fjor - men nå beskyldes vi istedenfor å være en nazistfestival, sier han til Dagbladet.