«Lords of Chaos»

Black metal-film fikk musikk-nei fra Mayhem. Nå sier regissøren det motsatte

«Lords of Chaos»-regissør Jonas Åkerlund hevder at han har Mayhems støtte til å bruke musikken deres i filmen.

<strong>MAYHEM-FILMEN:</strong> Jonas Åkerlund-regisserte «Lords of Chaos» hadde nylig premiere på filmfestivalen Sundance. Jack Kilmer, Jonathan Barnwell, Rory Culkin og Anthony De La Torre (bildet) har sentrale roller i filmen, som handler om det norske black metal-bandet Mayhem. Foto: Sundance Institute
MAYHEM-FILMEN: Jonas Åkerlund-regisserte «Lords of Chaos» hadde nylig premiere på filmfestivalen Sundance. Jack Kilmer, Jonathan Barnwell, Rory Culkin og Anthony De La Torre (bildet) har sentrale roller i filmen, som handler om det norske black metal-bandet Mayhem. Foto: Sundance Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Lords of Chaos», en film om bandet Mayhem og det ekstreme black metal-miljøet i Norge på begynnelsen av 90-tallet, har vært planlagt i snart ti år.

Filmen er endelig klar, og hadde nylig premiere under filmfestivalen Sundance. Men hadde det vært opp til flere av bandets nåværende og tidligere medlemmer, hadde filmen aldri blitt en realitet.

Dagbladet har tidligere skrevet at Mayhem har nektet regissør Jonas Åkerlund å bruke musikken deres i «Lords of Chaos», og at det er gjort nye opptak der filmversjonen av bandet spiller.

I et ferskt intervju med Rolling Stone sier Åkerlund noe annet.

- Vi har Mayhems musikk med i filmen. Jeg leser mye på nett om at vi ikke har det, men vi har Mayhems støtte, og musikken er med i filmen.

«Spekulativ shit»

Åkerlund sier videre at Varg «Greven» Vikernes er det eneste bandmedlemmet filmteamet ikke har vært i kontakt med.

- Vi har ikke noe av hans musikk med i filmen, så vi trengte ikke hans tillatelse.

Mayhem-bassist Jørn «Necrobutcher» Stubberud fortalte i 2016 at han sa nei til at Mayhems musikk skulle brukes i «Lords of Chaos», etter å ha lest filmens manus i forbindelse med musikkforespørselen.

<strong>REGI:</strong> Jonas Åkerlund på sett i Oslo under innspilling i november 2016. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REGI: Jonas Åkerlund på sett i Oslo under innspilling i november 2016. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet spurte Stubberud om Åkerlund fikk ja eller nei, svarte han følgende:

- Nei! Ikke til sånn spekulativ shit! Det er en sånn Hollywood-historie med en kjærlighetshistorie i midten.

Dagbladet har fredag vært i kontakt med Stubberud, som sier at han ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentar før han har sett filmen.

Det samme sa trommeslager Jan Axel «Hellhammer» Blomberg, som har vært med i Mayhem siden 1988, tidligere denne uka.

Drap og kirkebrenning

«Lords of Chaos» omhandler blant annet drapet på Øystein «Euronymous» Aarseth, som ble stukket til døde av Vikernes.

Kirkebrenning og selvmordet til vokalist Per Yngve «Dead» Ohlin er også ingredienser i filmfortellingen.

Etter Sundance-premieren har «Lords of Chaos» høstet flere anmeldelser, deriblant fra Variety, som kaller filmen «en morsom, tidvis skremmende antropologisk drama-komedie om hvordan usikre gutter hundser hverandre til å bli virkelig, virkelig slemme».

Varg Vikernes gikk onsdag hardt ut mot filmen, som han stemplet som «Hollywood-søppel».

- Etter det jeg har fått med meg av anmeldelser av filmen, så er dette ren fiksjon og har nærmest ingenting med virkeligheten å gjøre i det hele tatt. Jeg ser på filmen som et karaktermord, og lite annet, skrev Vikernes i en epost til Dagbladet.

- Men... hva annet kan man vente fra svin enn grynting? Det er jo Hollywoood som laget dette søppelet, fortsatte han.

Regissør Jonas Åkerlund er kjent som musikkvideoregissør for artister som Rammstein, Madonna og Lady Gaga. Før den tid var han med på å starte metalbandet Bathory.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer