Black metal-stjerner fnyser av Hollywood-film

Der «Twilight»-kjekkas spiller Greven.

STJERNE SPILLER GREVEN: Unge Jackson Rathbone (til venstre) skal spille Varg Vikernes når Hollywood kommer til Norge for å spille inn filmen til høsten. Den ekte Vikernes til høyre. FOTO: SCANPIX/AP/ODDMUND LUNDE
STJERNE SPILLER GREVEN: Unge Jackson Rathbone (til venstre) skal spille Varg Vikernes når Hollywood kommer til Norge for å spille inn filmen til høsten. Den ekte Vikernes til høyre. FOTO: SCANPIX/AP/ODDMUND LUNDEVis mer

||| (Dagbladet.no): I september begynner innspillingen av «Lords of Chaos» i Norge. Dette er filmversjonen av boka ved samme navn, blant annet finansiert av Hollywood-produsent Stuart Pollok, om det ekstreme black metal-miljøet i Norge på begynnelsen av 90-tallet.

Allerede er det klart at Jackson Rathbone - kjent fra «Twilight»-filmen - skal spille hovedrollen som Varg Vikernes. Prosjektet vil trolig gi fornyet oppmerksomhet til dem som var involvert i den første black metal-bølgen i Norge.

Til store fortvilelse for mange som tilhører, eller har tilhørt, miljøet.

- Jeg har boikottet boka siden den kom. Vet at den er full av løgn og rykter, skriver for eksempel Gylve «Fenriz» Nagell i Darkthrone i en sms til Dagbladet.no.

- En belastning
En annen person - som ble straffedømt for en alvorlig handling på begynnelsen av 90-tallet, og som er omtalt i boka - sier at han forsøker å bli ferdig med fortiden sin.

- Derfor er filmatiseringen en belastning for meg, sier vedkommende til Dagbladet.no.

«Lords of Chaos» er skrevet av Michael Moynihan og Didrik Søderlind, og kom ut i 1998. Boka skapte mye blest, da det bare hadde gått fem år siden drapet på Øystein Aarseth i 1993.

Mye av materialet var basert på intervjuer med Varg «Greven» Vikernes som blant annet forklarer om sin verdensanskuelse.

FILMATISERER: Hollywood-baserte Stuart Pollok (foran, i hvit skjorte) har i årevis jobbet med å filmatisere «Lords of Chaos». Nå blir filmen endelig noe av. FOTO: GJERMUND JAPPÉE
FILMATISERER: Hollywood-baserte Stuart Pollok (foran, i hvit skjorte) har i årevis jobbet med å filmatisere «Lords of Chaos». Nå blir filmen endelig noe av. FOTO: GJERMUND JAPPÉE Vis mer

Mye teater
Forfatter Moynihan har for øvrig også selv vært anklaget for å være fascist, mens boka har vært kritisert for å mystifisere det som i bunn og grunn var en gjeng kriminelle punkere.

Kjetil Manheim, en av grunnleggerne bak bandet Mayhem, mener boka fungerer som underholdning, men at det er mer nyttig å sjekke ut dokumentarer hvis man vil vite mer om hva som faktisk skjedde.

- Boka er preget av sin tid, og det mediefokuset som var. Det var mange unge mennesker, mye teater og mange flere som ville framstå i showet enn dem som faktisk var med. Når dette sauses sammen med en drapssak blir det kanskje god underholdning, men det var egentlig bare en tragedie, sier Manheim.  

Mye diskusjon
Varg Vikernes har ikke vært glad for hverken boka eller filmen. I en anmeldelse av boka fra 2004 skriver han at det meste i boka er overdrivelser, løgner eller feiltolkninger.

- Det inkluderer uttalelsene som er tillagt meg, skriver Vikernes.

Etter at Dagbladet.no skrev om filmen tirsdag, har flere utenlandske medier plukket opp saken. På metallnettstedet Blabbermouth diskuteres både boka og valget av hovedrolleinnehaver heftig. Særlig har det falt mange tungt for brystet av Greven skal spilles av en fra tenåringsserien «Twilight».

KONTROVERSIELL: Boka skapte mye debatt etter utgivelsen i 1998, og er delvis mislikt i det norske black metal-miljøet.
KONTROVERSIELL: Boka skapte mye debatt etter utgivelsen i 1998, og er delvis mislikt i det norske black metal-miljøet. Vis mer

- Jeg har hørt at Jamie Foxx skal spille Euronymous, Justin Timberlake spille Dead, og han dusten fra «High School Musical» skal være Snorre, skriver en av debattantene.

Ulver lager musikken?
Men alle som frykter ytterligere Hollywood-sensasjonalisering av norsk black metal-historie kan kanskje trøste seg med regissør Sion Sonos forhistorie.

Sono har laget flere filmer som både har vært kontroversielle og hatt kunstnerisk verdi. «Suicide Club» fra 2002 starter for eksempel med at 54 japanske skolejenter foretar masseselvmord ved å kaste seg foran et tog.

Regissøren har nå skrevet om manuset til «Lords of Chaos». Det norske bandet Ulver kan være aktuelle til å lage filmmusikken, og bandmedlemmet Kristoffer Rygg er ikke på langt nær like negativ til prosjektet som mange av hans kolleger.

- Jeg synes for min del boka er en god blanding av musikkjournalistikk, såkalt 'true crime' og idéhistorie.

- Jeg leste manus for tre år siden, og da var dette en spillefilm basert på det som skjedde, men dramatisert med overnaturlige og okkulte elementer. Full pakke. Men nå har det jo kommet inn helt nye folk, og jeg har virkelig ingen formening om hvordan denne filmen kommer til å bli, sier Rygg til Dagbladet.no.

BLE DREPT: Øystein Aarseth.
BLE DREPT: Øystein Aarseth. Vis mer