Black metal-stjerner samles i Bergen

Abbath, Apollyon , Faust , Gaahl , Grutle, Ivar, Nocturno Culto ,Samoth og Satyr på samme scene.

(Dagbladet.no): Det er duket for ekstrem-helg i Bergen. I morgen gjaller det riff, maniske rytmer og mørke brøl mellom fjellene når startriffet går for metalfestivalen Hole In The Sky, den femte i rekken. Øverst på plakaten troner Danzig, men denne gangen skygger kanskje oppvarmerne for den amerikanske hardrockeren.

Stjernlag

For et av festivalens høydepunkter blir tribute-konserten til ære for avdøde Thomas «Quorthon» Forsberg, hjernen bak det innflytelsesrike svenske black metal-bandet Bathory, og det er et veritabelt og knallhardt stjernelag fra norsk ekstremmetal Hole in the Sky har samlet: Abbath (ex-Immortal), Apollyon (Aura Noir), Faust (ex-Emperor), Gaahl (Gorgoroth), Grutle, Ivar (Enslaved), Nocturno Culto (Darkthrone), Samoth (Zyklon/ex-Emperor) og Satyr (Satyricon) stiller på scenen for å gi sine versjoner av Bathory-låter.

- Jeg fikk ideen på vei hjem fra Sweden Rock Festival. Nyheten om Quorthons død var fremdeles fersk. Jeg brukte vel en halvtime på å samle hele gjengen, sier Hole in the Skys bookingansvarlig Torgrim Øyre til Dagbladet.no.

- Arven videre

Og denne gjengen på scenen byr på en del snadder for fansen. Darkthrone er et av Norges viktigste metalband, men det er også en gjeng som ikke gir konserter, så at bandets Nocturno Culto stiller på en scene er faktisk et lite kupp. Det begynner også å bli lenge siden Faust og Samoth stod på samme scene.

- Dette er folk som har bragt arven etter Bathory videre, både det primitive og det symfoniske. Gjengen har utviklet norsk ekstrem-metal, og selv om de har sitt eget særpreg hører du hvor viktig Bathory har vært, og er, for dem, sier Øyre til Dagbladet.no.

Viktig

Bathory med Thomas «Quorthon» Forsberg i spissen er et av black metals absolutt viktigste band. Debuten «Bathory» fra 1984 var noe av råeste verden hadde hørt den gang, et faktum som satte ideer i hodet hos en rekke norske metalspirer.

Da Dagbladet intervjuet Frost og Satyr fra Satyricon for et stund tilbake trakk duoen fram svenskene som en av grunnene til at de startet sin ekstrem-karriere.

- Jeg var vel 10 år da jeg hørte Bathory på radioen. Det var det råeste jeg hadde hørt. Alt blekna i forhold, fortalte Satyr.

- Jeg husker jeg fikk meg platespiller og kjøpte Bathorys første skive på en platebutikk i Lillehammer, fortsatte Frost:

- Det var helt utrolig. Jeg tok kopi av coveret. Stjerna på baksiden. Det måtte opp på veggen. Jeg får fortsatt gåsehud når jeg hører skiva.

Forsberg døde i juni av hjertefeil.

- Til Slayer kommer

Men fans av det ekstreme kan også oppleve en rekke andre større og mindre metalstjerner i Bergen denne uka. I tillegg til Danzig og tribute-konserten stiller Kreator, Entombed, Vader, Katatonia, Aura Noir, Zyklon, Susperia, 1349, Manes, Keep of Kalessin og Disiplin.

Hole in the Sky ble grunnlagt som en hyllest til den avdøde Erik «Grim» Brødreskift, og var i utgangspunktet ment å være en engangsgreie. Men ifølge Øyre gikk festivalen så bra at det ikke var noen grunn til å gi seg, i hvert fall ikke før et visst band tar turen til Bergen.

- Målet er å holde på til vi får Slayer til byen.

Hole in the Sky starter onsdag og varer frem til og med lørdag. Les mer på holeinthesky.no.

<B>SATYR:</B> Satyricons Sigurd «Satyr» Wongraven er en av de metalstjernene som stiller i Bergen på lørdag.