Black Sabbath

Rockens mørke fyrster steg opp fra en kjeller i Birmingham, England, i 1969, med besetningen Tony Iommi (f. 1948), John «Ozzy» Osbourne (f. 1948), Terry «Geezer» Butler (f. 1949) og Bill Ward (f. 1948). Har siden spredt angst og beven med sin urtunge, klassiske dommedagsrock. Flørtet med satan-symboler og lagde verdens mest dystre gitar-riff. Betraktes som skaperne av heavy metal-sjangeren med album som «Black Sabbath», «Paranoid» og «Sabbath Bloody Sabbath». De var aldri så sofistikerte som Led Zeppelin eller så catchy som Depp Purple, men heavy, mann, heavy!

Opp i gjennom årene har bandet gått gjennom den aller mest incestuøse utskiftingskarusellen i tungrockens Jurassic Park. Totalt har bandet hatt hele 10 vokalister, inkludert eks-Savoy Brown-sanger Dave Walker, eks-Rainbow-frontmann Ronnie James Dio, eks-Deep Purple-vokalist Ian Gillan (som gjestet Drammenshallen sammen med Sabbath på begynnelsen av 80-tallet), eks-Deep Purple-bassist Glenn Hughes og Rob Halford fra Judas Priest. Den eneste som har vært med hele veien er gitarist Tony Iommi.

I 1986 var bandet på sitt mest patetiske da de ga ut albumet «Seventh Star» under etiketten «Black Sabbath featuring Tony Iommi. På tross av sine riff-bragder vil Iommi aldri bli tilgitt denne ugjerningen.

Bandets karriere loddet for øvrig nye og ukjente dybder på 80-tallet, både kommersielt og kunstnerisk; de havnet til og med på FNs boikottliste etter en opptredenen i Sør-Afrikas Sun City. Ozzy Osbourne nøt samtidig stor suksess som soloartist gjennom hele tiåret.

Originalbesetningen ble gjenforent med to konserter i Birmingham i desember 1997. Sommeren '98 la de ut på en større Europa-turnè som inkluderte stopp på Roskilde og i Oslo Spektrum. I sann Spinal Tap-ånd måtte imidlertid en hjertesvak Ward erstattes av eks-trommis for både Black Sabbath, Dio og Ozzy, Vinnie Appice. I oktober '98 lanserte bandet en liveplate fra Birmingham-konsertene.