Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Blade Runner»-forfatterens mest populære bok blir tv-serie

Nazi-okkupert USA.

FRISONE: Mens resten av USA deles mellom det japanske imperiet og nazistene etter andre verdenskrig forblir Colorado og et knippe andre delstater nøytrale. Her møtes Juliana og Joe, som bærer på hver sin hemmelighet. Foto: David Berg/Amazon Studios
FRISONE: Mens resten av USA deles mellom det japanske imperiet og nazistene etter andre verdenskrig forblir Colorado og et knippe andre delstater nøytrale. Her møtes Juliana og Joe, som bærer på hver sin hemmelighet. Foto: David Berg/Amazon Studios Vis mer

(Dagbladet): En gråværsdag i duskregn på den amerikanske landsbygda, tidlig 60-tall. En lastebil står punktert i veikanten.

Sjåføren får hjelp av en tykkfallen politimann med å skifte dekk.

De er i ferd med å ta avskjed når de første hvite fnuggene faller, først umerkelige og så over alt. Er det snø? Dun? 

- Hva er det?

Lastebilsjåføren ser seg spørrende rundt. 

Politimannen, så vennlig at han nettopp har gitt bort lunsjen sin, trekker nærmest på skuldrene.

- Å, det er sykehuset. Tirsdager. De brenner krøplinger, folk med mentale problemer. Samfunnsbyrder.

Øyeblikket er underspilt og stillferdig, og en lovende start for tv-serieutgaven av Philip K. Dicks bejublede kontrahistoriske roman «The Man in the High Castle».

Her har Tyskland og Japan vunnet andre verdenskrig og delt USA mellom seg, med alt det medfører av hakekorskledte politifolk, nervøse høflighetskodekser, kvalme übermensch-tendenser og motstandskamp.

Metafysiske utskeielser Det finnes ikke akkurat noen overflod av gode skjermversjoner av Dicks bøker så langt.

Sci-fi-legenden var i stor grad opptatt av hvordan vi skiller mellom hva som er virkelig og uekte. I «The Three Stigmata Of Palmer Eldritch» lar f.eks. et populært rusmiddel brukeren leve evig i sitt eget hode, men alltid i selskap av rusmiddelets oppfinner, Palmer Eldritch.

OKKUPERT: I «The Man in the High Castle» (som teller Ridley Scott blant sine produsenter) utsmykkes Times Square med naziflagg.
OKKUPERT: I «The Man in the High Castle» (som teller Ridley Scott blant sine produsenter) utsmykkes Times Square med naziflagg. Vis mer

På grunn av hangen til metafysiske utskeielser kategoriseres en god del av Dicks romaner som ufilmbare.

Og når de likevel filmes (sett bort fra Ridley Scotts «Blade Runner») faller de som oftest i en av to kategorier. 

Actionvarianten vrir de snåle ideene og filosofiene over i overfladiske konsepter a la «Total Recall», «Next» og «Minority Report».

Den mer boktro varianten, som «A Scanner Darkly» og «Radio Free Albemuth», fanger mer av Dicks tone men havner gjerne i «for spesielt interesserte»-kategorien.

Kontrahistorie i kontrahistorien Når det gjelder «The Man In The High Castle» kunne imidlertid ikke utgangspunktet vært bedre, all den tid dette er en av Dicks mest populære og lettfattelige romaner. 

Det er en fascinerende alternativ virkelighet hvor et medrivende rollegalleri av undertrykkere og undertrykte lever livene sine etter kinesiske spådomsfilosofier og grubler over en kontrahistorisk bok om at det var britene som vant krigen, skrevet av den titulære mannen i høyborgen.

Pilotepisoden som ligger på nett nå er del av årets «pilot season» hos Amazon Instant Video, hvor seere stemmer på hvilke pilotepisoder som fortjener en full sesong.

Selv om seriens skjebne dermed er uviss, tyder mye på at det går veien -  både anmeldere og seere har så langt vært overveldende positive.

Amazon Instant Video er ikke tilgjengelig i Norge, men piloten kan søkes opp på YouTube. 

SCI-FI-KLASSIKER: Philip K. Dicks «The Man in the High Castle».
SCI-FI-KLASSIKER: Philip K. Dicks «The Man in the High Castle». Vis mer