- «Blade Runner» knuste meg

25 år seinere er visjonen fullbyrdet.

VENEZIA (Dagbladet.no): - Jeg husker jeg skulle se filmen rett etter min fars død. Kinosalen var helt tom, og den ble spilt i den mest nedslitte salen, forteller Isa Dick Hackett til Dagbladet.no.

Hun er datteren til Philip K. Dick - forfatteren av boka som «Blade Runner» er basert på, og som døde like før filmen først kom ut i 1982.

- Etter at filmen var ferdig, ble den umiddelbart slått av - før dedikasjonen til faren min på slutten av rulleteksten. Jeg ble knust. Det er egentlig først nå jeg føler at både pappa og filmen får en oppreisning, sier Dick Hackett da vi treffer henne under filmfestivalen i Venezia.

Onsdag kom nemlig filmen ut på nytt på dvd i Norge - i den versjonen regissør Ridley Scott opprinnelig hadde tenkt.

Syvende versjon

«Blade Runner» har vært et irritasjonsmoment i 25 år for Scott, som lagde filmen etter suksessen med «Alien». Til tross for at den fikk klassikerstatus etter hvert var «Blade Runner» nemlig en stor flopp ved utgivelse, og Scott har alltid angret på at han lot seg styre av produsentene Bud Yorkin og Jerry Perenchio.

Blant annet lot han seg overtale til å legge voiceover, etter at forhåndsvisninger av filmen hadde fått ekstremt negative tilbakemeldinger.

Dette er faktisk den syvende versjonen av filmen som blir gitt ut, men nå er det slutt.

VAKKER: «Blade Runner» har fått en stadig større fanskare etter utgivelsen i 1982. Først nå har regissøren fått ut en versjon han er fornøyd med. Foto: FRA FILMEN
VAKKER: «Blade Runner» har fått en stadig større fanskare etter utgivelsen i 1982. Først nå har regissøren fått ut en versjon han er fornøyd med. Foto: FRA FILMEN Vis mer

- Det er en grunn til at vi har kalt den «The Final Cut». Dette er definitivt siste gangen den kommer ut, nå er både vi og Ridley storfornøyde, sier dvd-produsent Charles de Lauzirika.

Utvidet enhjørningscene

Fornøyde er også mange anmeldere, som påpeker at den nye versjonen visuelt sett er enda vakrere enn originalen. Bildet er blitt restaurert med ekstremt god oppløsning.

Men det er de nye klippene som først og fremst opptar Ridley Scott.

Blant annet er det lagt til flere detaljer i scenen der Deckard (spilt av Harrison Ford) finner en origamifigur brettet som en enhjøring - en scene som ytterligere understreker at Deckard ikke er noe menneske.

- Ja, la meg si det én gang for alle: Han er en replikant, forteller Scott under pressekonferansen i Venezia.

Film om forfatteren

- Jeg må ærlig talt innrømme at jeg ikke forstår helt hvorfor Ridley er så jævlig opptatt av dette. Replikant eller ikke, kan ikke folk få bestemme selv?

Rutger Hauer gliser. I «Blade Runner» spiller han den voldelige og komplekse Roy Batty.

- Scenen der jeg slåss med Deckard var i stor grad basert på improvisasjon, den ble en voldelig ballett som jeg ærlig talt mener fortjener en plass i filmhistorien. Det er i hvert fall et høydepunkt for meg, sier Hauer til Dagbladet.no.

Isa Dick Hackett tror også at faren ville vært fornøyd med filmen, noe som slett ikke gjelder alle filmatiseringene av bøkene hans. Philip K. Dick har blitt en av tidenes sci-fi-forfattere, etter at filmer som «Total Recall», «The Minority Report» og «A Scanner Darkly» er blitt laget ut fra hans verk.

Men langt fra alle filmene har vært kunstneriske suksesser.

- Nei, det har vært mye rart. Nå er jeg veldig spent på hva slags effekt det får på forfatterskapet når det kommer en film om hans liv. Paul Giamatti jobber for tida med manus, og skal også spille i hovedrollen, forteller hun.

  • «Blade Runner» kom ut denne uka på dvd og HD-DVD. I tillegg er den kommet i en femdisk-utgave, med flere versjoner av filmen og spekket med bonusmateriale. 19. desember kommer den dessuten på Blu-Ray.


<B>HØYDEPUNKT: For Rutger Hauer ble rollen som Roy Batty et høydepunkt i karrieren.
TIDLIG UTE: Med relativt enkle hjelpemidler skapte Ridley Scott et univers som har inspirert mange science fiction-filmer seinere.
I VENEZIA: Rutger Hauer og Daryl Hannah på den røde løperen.
HARD INNSPILLING: Harrison Ford har lenge vært bitter etter den harde innspillingen av «Blade Runner» og den lunkne mottakelsen den fikk. På ekstramaterialet bidrar han imidlertid med intervjuer.