Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bladmangel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAGASINER: Mens svenskene jevnlig lanserer nye interessante titler, finnes fortsatt ikke noe leseverdig livsstilsmagasin på norsk. Siste tilskudd i Sverige er bladet Sex. Med et slikt navn vil muligens enkelte bli skuffet når de åpner det. Magasinet inneholder utelukkende lange spørsmål-svar-intervjuer med mennesker som arbeider i kulturbransjene og i varierende grad er kjente. Denne intervjuteknikken er tilsynelatende enkel, men er egentlig den mest krevende av alle. Intervjuene i Sex, som er inspirert av det nylig nedlagte amerikanske magasinet Index og har likhetstrekk med Andy Warhols berømte publikasjon Interview, er ikke bare kvikke og kunnskapsrike. De er også ofte overraskende. Det er en sjelden kvalitet i internasjonal livsstilsjournalistikk, som domineres av noen få undergrunnsstjerner som intervjues igjen og igjen.

SEX FØYER seg inn i en lang rekke svenske magasiner av høy kvalitet. På 1990-tallet kom musikkbladet Pop og Bibel, trolig Skandinavias friskeste og mest smakfulle livsstilsmagasin noensinne. Bladene gjorde unge journalister som Andres Lokko og Fredrik Strage til popkulturfenomener. Men selv i Sverige, der markedet er dobbelt så stort som i Norge, overlever slike magasiner ofte på utgivers godvilje. Pop og Bibel forsvant. På 2000-tallet har Bon overtatt der Bibel slapp, og lenge vært et forum for journalistikk med god smak. Men Bon blir stadig mer av et rent moteblad. Nok en kvalifisert konkurrent har Sex i gratisbladet Rodeo.

MED NAVN som Abba og Max Martin, har svenskene en helt annen tradisjon for å tjene penger på populærkultur enn Norge. Det er ikke unaturlig at de også lager mer interessante magasiner om den. På 1990-tallet var gratisavisa Natt&Dag - en svensk oppfinnelse - et oppfinnsomt forum for slik journalistikk i Norge. Men det er lenge siden nå. Et innflytelsesrikt norskspråklig livsstilsmagasin på glanset papir har aldri eksistert. Titler som 2000 og Magasinet no, som fortsatt kommer ut, har snarere bidratt til å sementere livsstilsjournalistikkens rykte som uinteressant. Gratisavisa Plan B bidrar jevnlig til det samme. Noen bør snart bevise at det går an å skrive godt og velinformert om populærkultur også utenfor dagspressen.