NEDERLAG: Statsminister Erna Solberg innrømte i sin tale på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo i går kveld, at resultatet ikke er godt nok for Høyre. Foto: Hans Arne Vedlog
NEDERLAG: Statsminister Erna Solberg innrømte i sin tale på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo i går kveld, at resultatet ikke er godt nok for Høyre. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Blåfargen flasser

Høyre ender som en av valgets store tapere.

Kommentar

Det var ikke akkurat hæla i taket på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten. Stemninga var avventende og lavmælt, i sterk kontrast til stortingsvalget for to år siden. Flere av toppene holdt seg på bakrommet i det lengste, men Erna Solberg og Fabian Stang kom til slutt ut med trøstende og oppmuntrende ord til troppene. De visste at det ikke kom til å bli et rekordvalg. Forrige kommunevalg var svært godt for Høyre. De dårlige spådommene slår nå til, mens hovedmotstander Ap gjør det bedre enn de selv hadde håpet. De to regjeringspartiene Høyre og Frp taper oppslutning i sitt første valg.  

Kommunesammenslåing, eiendomsskatt, arbeidsledighet, eldreomsorg og ikke minst flyktningkrisen er store saker, store perspektiver som har preget lokalvalget. Det har ikke slått heldig ut for disse to partiene. I tillegg kan regjeringsslitasje og det faktum at Høyre har styrt i svært mange år i flere av byene, spille inn. Mange velgere ønsker nok et skifte.

I Oslo glipper det borgerlige flertallet etter 18 år. Høyre går kraftig tilbake - selv om tallene fortsatt er høye - mens de røde og de grønne fosser fram. En av valgets vinnere, MDG, havner på vippen og er Oslos tredje største parti. Høyretopper har gått langt i å avvise samarbeid med MDG, men nå vender de kappa og sier at det kan være aktuelt likevel. Slik kan Høyre kanskje bevare makta. Men Fabian Stang innser at hans tid som ordfører uansett er over.  

Tromsø har ligget an til å få et skifte lenge, og skiftet blir radikalt, fra blåblått til ildrødt. Det skjer etter at ordfører Jens Johan Hjort nærmest ga bort makta etter et kuppforsøk i vinter mot sin egen byrådsleder. Arbeiderpartiet overtar som største parti, men den store vinneren er partiet Rødt. 

Tendensen på Vestlandet er bemerkelsesverdig. I den borgerlige bastionen Ålesund, der de borgerlige har hatt makta i 16 år, går Høyre kraftig ned mens Ap gjør det usedvanlig godt. I Haugesund like så. Høyres Christine Sagen Helgø klarer imidlertid å redde Stavanger. 

I Bergen har alt gått galt for Høyre de siste par årene. Dårlig kommuneøkonomi, bybanekrangling, byrådsavganger og en ordfører under etterforskning ga Høyres ferske byrådsleder Martin Smith-Sivertsen svært dårlige kort på hånda. Høyre- og Frp-byrådet er ferdig. Arbeiderpartiet og Harald Schjelderup har gjort et brakvalg. Det ligger an til et skifte til rødt. Hvordan den nye konstellasjonen blir, er uklart. KrF og MDG sitter med nøklene. For statsminister Erna Solberg vil det uten tvil være bittert å miste hjembyen. 

Det som er sikkert, er at landet blir grønnere. For utsiktene mot 2017, er den flassende blåfargen og nedgangen i landets mest folkerike kommuner et dårlig tegn for Høyre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.