LEDER

Statsbudsjettet 2018:

Blågrå prioriteringsvegring

Heller ikke i år klarer regjeringen å prioritere de mest sentrale utfordringene.

KLARER IKKE PRIORITERE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Her er de i Stortingssalen, like før fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLARER IKKE PRIORITERE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Her er de i Stortingssalen, like før fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter fire fete budsjettår, skulle det i går være klart for det første av fire magre. Oljekrise og valutakurs hadde rettferdiggjort en voldsom økning i oljepengebruken, men nå var en strammere linje både varslet og forventet. Veksten i Oljefondet har stoppet opp, og oljepengebruken stanger nå mot handlingsregelens treprosentgrense.

Samtidig skulle dette være det enkleste av disse fire magre åra å finne plass innenfor begrensningene regelen for oljepengebruken setter. Økonomien har tross alt bedret seg det siste året. Da faller behovet for ekstraordinære tiltakspakker for Sør- og Vestlandet bort. Det samme gjør behovet for tiltaksplasser og arbeidsledighetstrygd, mens skatteinntektene går opp.

Likevel endte regjeringen med å legge fram et budsjett hvor oljepengebruken når 231,1 milliarder. Over dobbelt så mye som for seks år siden. 2,9 prosent av Oljefondet. 0,3 prosentpoeng over hva økonomene har beregnet den forventede realavkastningen på fondet til de neste 30 åra. Det er så mye at det er verdt å spørre seg om linja faktisk var strammere i år, eller om de blåblås løssluppenheten bare ikke tiltar like raskt lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer