Blair-satire og fotballtragedie

LONDON (Dagbladet): Statsminister Tony Blair var lenge skånet for britisk satire, med unntak av bladet Private Eye. Nå er hvetebrødsdagene over. Nå dukker det opp satire både i fjernsynet og på teaterscenen.

  • Britene er kjent for å fleipe med politikere og andre kjendiser. Å bli utsatt for vitser og sleivspark er prisen for å være kjendis, ifølge britene. Det har alltid vært komikere på revyscener, i teater og fjernsynet som parodierer og imiterer kjente politikere.
  • Det første satiriske skuespillet om Blair-perioden ble skrevet av 1968-opprøreren Tariq Ali og Howard Brenton. Stykket kalles «Ugly Rumours» (etter popgruppa som Blair deltok i under studietida) og spilles på Tricycle. De to har lagd gode parodier før, blant annet på muslimske mullaer og Moskva-kommunister. Dette forsøket var ikke vellykket og ble slaktet av London-kritikerne.
  • Mye bedre er fjernsynsversjonen av Private Eye-spalten «Preken fra St Albions». Her spiller komikeren Harry Enfield presten Tony. Han har en ny salmebok, «Den moderne salmebok», han har en ny bibel som kalles «Den tredje vei». Alt er nytt og moderne hos presten Tony, som i Tony Blairs Nye Labour. Showet sendes hver søndag, varer ti minutter, og er oppdatert til siste minutt før sending i tilfelle Blair refser flere avvikere eller truer Saddam Hussein på nytt. Siste offer blant avvikerne er Ken Livingstone, som Blair nå har blokkert som ordførerkandidat til Stor-London.
  • Ellers er det fotballtragedie på Nasjonalteatret. En nytt stykke, «Guiding Star», av Jonathan Harvey tar for seg Hillsborough-tragedien i april 1989, der 96 fotballtilhengere, de fleste fra Liverpool, ble tråkket i hjel. Dårlig politivakthold, dårlig arrangement og farlige tribuner skapte tragedien, som rystet Storbritannia. Stykket handler om en Liverpool-familie som blir revet i stykker av ettervirkningene.
  • Ellers anbefales komedien «Filumena» med Judi Dench i Peter Halls regi på Piccadilly-teatret og den vellykte oppsettingen av «West Side Story» på Prince Edward-teatret. På samme teater kommer en ny musikal, «Mamma Mia», bygd på ABBA-melodier, i april 1999. De musikalinteresserte gleder seg til den.