Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blålys for drap som TV-krim

Riksadvokat Tor-Aksel Busch utarbeider nå nye retningslinjer etter knallhard kritikk mot politiets medvirkning i krimdokumentarer på TV.

Det var etter TV-dokumentaren «Kripos» på NRK at både førstelagmann Arild O. Eidesen i Hålogaland og forsvarer John Chr. Elden skrev til riksadvokat Busch og politidirektør Ingelin Killengreen, og klaget over at drap ble TV-underholdning.

Eidesen mente at når et TV-team fotfulgte etterforskerne i den såkalte øksedrap-saken i Alta, kan det ha påvirket både etterforskingen og politiets rolle.

Elden støttet fullt ut førstelagmannen.

-  Etterforskerne kan ha vært mest opptatt av at de skulle på TV. Ting, som synes helt elementære, ble oversett, sier Elden til Dagbladet.

Regler brutt

Riksadvokat Busch skriver i et brev som svar på klagene at han på bakgrunn av den såkalte øksedrapssaken og «enkelte andre programmer», har vurdert om det bør gis retningslinjer for politiets samarbeid med journalister.

-  Noen foreløpige retningslinjer vil i løpet av kort tid bli sendt til politimestrene. Enkelte av de retningslinjer som vil bli gitt, men ikke alle, er fulgt i denne saken, skriver Busch.

I vinter har NRK 1 sendt «Krimvakta» fra Oslo politidistrikt, et program som er blitt kritisert fra flere hold, og ut fra ulike synsvinkler.

MØTER MOTSTAND: I krimdokumentaren «Kripos» på NRK fulgte fotograf og produsent Tomm W. Christiansen i Novemberfilm etterforskningen. Her filmer han at avdøde Henry Simonsen bæres ut av huset sitt i Alta. Nå etterlyser både advokater og enkelte innen politiet nye retningslinjer fra riksadvokaten for deltakelse i politietterforskning. Foto: Novemberfilm/NRK
MØTER MOTSTAND: I krimdokumentaren «Kripos» på NRK fulgte fotograf og produsent Tomm W. Christiansen i Novemberfilm etterforskningen. Her filmer han at avdøde Henry Simonsen bæres ut av huset sitt i Alta. Nå etterlyser både advokater og enkelte innen politiet nye retningslinjer fra riksadvokaten for deltakelse i politietterforskning. Foto: Novemberfilm/NRK Vis mer

Møter motstand

Etter det Dagbladet kjenner til, er det planer om et nytt etterlyst-program, men dette har møtt motstand i enkelte politikretse r.

Elden representerer i klagen over øksedrapssaken et vitne, som ble intervjuet på TV.

-  Min klient trodde opptakene skulle vises for politistudenter. Han var ukjent med at opptakene ble gjort for fjernsyn inntil han så seg sjøl på TV, sier Elden.

Busch skriver til Elden at klagen fra vitnet etterlater tvil om han ble riktig elle tilstrekkelig orientert om hva han egentlig var med på.

-  Klagen er illustrerende for hvilke problemer som kan oppstå, når journalister følger en etterforsking, og har gitt foranledning til noen av retningslinjene, skriver Busch.

Kan ødelegge

Elden sier han synes det er fornuftig av Busch å beklage den mangelfulle informasjonen som ble gitt til hans klient før opptaket.

-  Denne type TV-krimdokumentarer kan være med på å ødelegge etterforskingen av en alvorlig straffesak. Jeg ønsker derfor retningslinjer velkommen, sier Elden.

NYE RETNINGSLINJER: Tor-Aksel Busch
SKEPTISK: John Chr. Elden
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling