Blanchett og McConaughey fikk hovedrolle-Oscar

«Gravity» vant mest, «12 Years a Slave» tok topp-prisen.

(Dagbladet): Årets Oscar-utdeling er unnagjort. Fasiten ser du her.

Årets beste film ble storfavoritten «12 Years a Slave», en sterk historie fra slaveriets USA.

Flest priser fikk romfartsdramaet «Gravity», totalt sju, deriblant beste regi.

Cate Blanchett mottok den høythengende prisen for beste (kvinnelige) hovedrolleinnehaver for sin innsats i Woody Allens «Blue Jasmine», en film hun har fått en rekke andre priser for.

Takket Allen Den australske skuespillerinna, som også vant Oscar i 2004 for «The Aviator», takket foreldrene, ektemannen og sine tre sønner.

Hun sa også noen ord om den legendariske regissøren, som for noen uker siden på ny ble utsatt for offentlige anklager om seksuelle overgrep, noe han alltid har nektet for.

- Jeg vil takke Woody Allen for at han castet meg til denne filmen. Jeg er stolt og glad for at den fikk gå så lenge på kino, sa Blanchett i Dolby-teateret i Los Angeles.

Gud og gumbo Matthew McConaughey tok den mannlige hovedrolleprisen for sin rolle som aids-syk i «Dallas Buyers Club», noe som medførte at Leonardo DiCaprio for sjette gang i sitt liv måtte vende tomhendt hjem fra en Oscar-utdeling.

Di Caprio, som tross sin status som en av verdens fremste skuespillere fortsatt ikke har mottatt den mest prestisjefylte filmprisen, var nominert for Martin Scorseses «The Wolf of Wall Street», som også i alle andre kategorier ble forbigått.

McConaughey, som har gjennomgått en imponerende metamorfose fra bimbo til karakterskuespiller, brukte en vesentlig del av takketalen på å snakke om Gud og at hans største forbilde til enhver tid var ham selv, ti år fram i tid.

Han fikk også tid til å snakke til sin avdøde far, som han antok satt i himmelen med en flaske øl og en porsjon gumbo og fulgte med.

Prisen ble delt ut av Jennifer Lawrence, som heller ikke i år klarte å holde seg på beina.

Norskinspirert aminasjon «Dallas Buyers Club» ble også en vinnerfilm for Jared Leto, som fikk birollepris. Den kvinnelige ekvivalenten gikk til en svært rørt Lupita Nyong'O fra «12 Years a Slave».

Den dansk-norsk-britiske samproduksjonen «The Act of Killing» var nominert i kategorien for beste dokumentar, men måtte se seg slått av «20 Feet From Stardom».

Italienske «The Great Beauty» tok årets pris for beste fremmedspråklige film, der blant annet den danske «Jakten» var nominert.

Det nærmeste Norge kom en Oscar var derfor i kategorien beste animasjonsfilm, som gikk til den norskinspirerte «Frozen». Filmen er blant annet støttet av Visit Norway. «Frozen» vant også for beste låt («Let It Go»).

Den fire timer lange prisutdelinga ble ledet av Ellen Degeneres og ble i lengste laget for enkelte. Skuespilleren Amy Adams var ifølge TMZ blant dem som ble sittende og fikle med telefonen for å få tida til å gå.