Filmanmeldelse: «Gritt»

Blant årets mest originale

Itonje Søimer Guttormsens «Gritt» er en av de beste skildringene av det kreative miljøet vi har sett på lenge.

GRITT: Debutfilmen til regissør Itonje Søimer Guttormsen handler om en ikke helt vellykket teaterkunstner. Se traileren Vis mer
Publisert

Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo, men det er spesielt vanskelig om det eneste du tjener penger på er noe ingen vil ha. Nei, jeg snakker ikke om filmanmeldelser, men abstrakt teater som ingen forstår.

Gry-Jeanette (Birgitte Larsen), eller Gritt, som hun beskrivende nok kaller seg, er tilbake i Oslo etter flere år som teaterstudent i utlandet. I omgangskretsen er alle vellykkede og opptatt med det ene store prosjektet etter det andre.

Spesielt bra går det for bestevenninna Marte Wexelsen, som spiller seg selv. Hun får omtrent ikke et minutt hvile før nye samarbeidspartnere ringer eller nye idéer oppstår. Gritts svevende kunstnerliv har derimot ikke ført til hverken stabil inntekt, karriere eller egen leilighet. I stedet prøver hun forgjeves å søke støtte til et uforståelig teaterstykke som skal forandre Norge. I tillegg passer hun en katt og en leilighet så hun kan bo gratis.

Kunstner i opposisjon

«Gritt» er delvis finansiert av NFIs insentivordning Nye veier, som blant annet skal «oppfordre regissører og produsenter til nyskaping og kunstnerisk vågemot», og gi mulighet til mer eksperimentering. Det er et artig poeng i seg selv, med tanke på hva slags film «Gritt» er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer