Blant eliten av syrlige nynorskfolk

Rønnaug Kleivas «Armenia, Albania, Argentina» er en modig reise mot døden.

RØNNAUG KLEIVA er modig, blant annet fordi hun sier ting som; «Alle står vi på kanten av grava. Om nokon kyssa meg, ville det lukte innestengt soverom,» skriver vår anmelder.
RØNNAUG KLEIVA er modig, blant annet fordi hun sier ting som; «Alle står vi på kanten av grava. Om nokon kyssa meg, ville det lukte innestengt soverom,» skriver vår anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Rønnaug Kleiva er — for dem som ikke kjenner til henne - en forfatter en absolutt bør kjenne. Hun har dekket de fleste sjangre i sine til nå 20 utgivelser, og har skrevet slående gode romaner.

Kleiva foregrep i 2003 Knausgård-debatten, da en kvinne gikk til privat rettsak mot henne fordi hun følte seg gjenkjent og utlevert i romanen «Ingen reell fare». Namsretten slo fast at boka ikke var ærekrenkende og lot være å stoppe.

I denne boka er det muligens seg selv Kleiva utleverer. Hovedpersonen heter hvert fall Rønnaug. Hun er på reise. Til Armenia, Hellas, Tyrkia, Albania, Argentina. Hun forserer fjelltopper, besøker klostre, vandrer i byer — det meste utenfor allfarvei. Hun er også innom sitt barndoms landskap, i en bok som utvikler seg til en vemodig reise i eget liv. Hun besøker gamle elskere. Virkelig gamle elskere. For dette viser seg etter hvert å bli reise mot alderdommen, mot døden, «der tapa enno berre er i sin byrjing.»  

«Det er to ting som ikkje egnar seg til å snakke om, tenkte eg, reisar og fødslar», skriver Rønnaug tørt i åpningen til denne reiseboka. Da har hun nettopp lyttet til et reiseglad ektepar som priser vakre India som reisemål — med alle tilhørende floskler om fattigdom et cetera. Det er nettopp disse Rønnaug unngår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer