FIN PÅ FEST:  Dette er St. Olavs Orden. Ikke akkurat en medalje, men sikkert noe mange kunne tenke seg å bære på brystet under festligheter i for eksempel Kristiansand. Foto: Robert Eik
FIN PÅ FEST: Dette er St. Olavs Orden. Ikke akkurat en medalje, men sikkert noe mange kunne tenke seg å bære på brystet under festligheter i for eksempel Kristiansand. Foto: Robert EikVis mer

Blant hedersmenn

Går du med medaljer i selskapslivet? Ikke? Kanskje det er noe du bør vurdere å begynne med.

Kommentar

KRISTIANSAND (Dagbladet) Hva er egentlig en hedersmann? Dette er det mange som lurer på. Vi lever i moderne tider, og begrepet er nesten gått ut av språket. Før ble folk ofte kalt hedersmann i taler eller i omtale ved jubileer (jf. begrepet «hederlig omtale»). Men i det daglige er det ikke lett å skille en hedersmann fra en som ikke er det. Dette har Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn bestemt seg for å gjøre noe med.

Ordførerens løsning på problemet er like enkel som den er genial. Onsdag vedtok Formannskapet i byen mot Arbeiderpartiets fire stemmer å innstifte en utnevnelse kalt Kristiansand bys hedersmedalje. Grundkjøn uttaler til avisa Fædrelandsvennen at han kjenner til eksempler på at folk som har sunget i kor i 30 år, ikke har kommet på tale til å få Kongens fortjenstmedalje. «Vi føler nok at de fortjente borgere av vår by bør få en hedersbetegnelse i slike tilfeller,» sier han.

Medaljen skal bare koste et sted mellom 6000 og 12000 kroner, i tillegg til et diplom som blir enda billigere. Arbeiderpartiets representanter mente at dette var noe «jåleri» og at «ingen praler rundt med medaljer lenger». Snarere tvert imot, mener Grundekjøn. «Jeg har vært i en del selskapelige sammenhenger der en faktisk bærer medaljer,» forklarte han. I vedtektene står det at ordføreren, varaordføreren og ett av medlemmene i formannskapet skal bestemme hvem som skal tildeles det flotte klenodiet.

Det svinger rundt det politiske livet i Kristiansand for tida. Forleden vakte ordfører Grundekjøn oppsikt ved å slutte seg til et krav fra såkalte toppolitikere i sørlandsbyen om at de streikende i Norwegian-konflikten «umiddelbart» burde komme seg på jobb. Brevet var formulert av Frp’s Tor Utsogn, som var bekymret for at streiken kunne ramme trafikken til og fra Kjevik.

Mange har også reagert på at varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen fra KrF, har gått ut mot Øystein Djupedal fra SV, som i seks år har vært fylkesmann i Aust-Agder. Kristiansen mener Djupedal for all del ikke må få jobben som fylkesmann når Agder-fylkene slås sammen i 2016. Han anfører at Djupedal for mange år siden som SV-statsråd uttalte seg kritisk til fenomenet bordbønn. Dette har igjen ført til at Ap-politiker Gjermund Orrego Bjørndahl har skrevet et dikt der han sammenlikner varaordfører Kristiansen med mulla Krekar.

Hvor mange av disse politikerne som «har gjort en særlig verdifull innsats for byen» og dermed risikerer å få medalje, er uvisst. Medaljen skal for øvrig «være basert på Kristiansands byvåpen og være festet i et bånd som er basert på byens flagg». Deretter er det rett ut i selskapslivet - med heder og verdighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.