Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blant litt for lure fotballstjerner

Guttetur med god skribent i profflivets parfymerte søppel og litt Kim Il Sung, litt fotballbok og muligens litt humor.

BOK: Henning Berg og Åge Hareide smiler på omslagene til hver sin fotballbok. Muligens fordi den ene har lurt deg lenge, mens den andre lurer deg nå.

Jeg vet ikke hva du foretrekker. Sånt er et spørsmål om smak og stil, og der spriker det såpass mellom bokbidragene fra den tidligere landslagskapteinen og den nåværende landslagstreneren at det i fortellingen om hovedpersonenes møte sist sommer blir snakk om sant eller usant.

Men mest viser disse to bøkene at år etter år i rampelyset iblant kan blende selv den mest trauste midtstopperen.

To tunger

Bøkenes nyheter er for lengst servert og fortært. De handlet om gamle SMS-trusler fra John Carew til Henning Berg etter slåsskampen i landslagsbussen sist høst og sykdommen i familien som lærte Åge Hareide at fotball ikke er det viktigste i livet.

Seinere kom det en debatt i fotballmiljøet om hva som bør forbli privat i guttegarderoben og om enhver norsk fotballprofil er nødt til å skrive bok. Det var en bra ettertanke.

Men en bredere gjennomgang i bokform kan også fungere opplysende. Som når den viser at tilsynelatende gode kompiser egentlig taler med to tunger i den løpende nyhetsdekningen.

Bittert

Sist sommer var det uenighet mellom Berg og Hareide om hvordan den tidligere kapteinen skulle få sin prestisjetunge landskamp nummer 100.

Mens Hareide omtaler episoden i sin bok som et eksempel på hvordan fotballens små saker blåses opp i nyhetsstrømmen samtidig som han forsikrer hvor gode venner de to er, forteller Berg om bitterheten mot landslagssjefen. Han mener at Åge Hareide egentlig forsøkte å presse ham ut av jubileumskampen og har generelt liten sans for måten den nye landslagssjefen har markedsført seg selv på.

Tilsynelatende tåkelegging og ærlighet, altså.

Problemet er bare at Henning Berg underveis i et TV-intervju jattet med Hareides versjon av uenigheten. Da blir det verre å få fram sannheten etterpå.

For dette er av typen «den ærlige boka» der hovedpersonen endelig snakker ut og forteller at han egentlig har lurt oss lenge.

Selvfølgelig var Henning Berg full midt under fotball-VM 1998 da han spilte for Norge. Men obs: Ikke dritings.

-  Jeg hadde full kontroll, sier Henning selv.

«Full kontroll» er et bra uttrykk på ei bok der ærligheten kommer i etterkant, og derfor ikke er helt overbevisende med mindre forfatter Joachim Førsunds kjappe reportasjespråk er nok til å dra deg igjennom hele historien om det ganske alminnelige fotballtalentet fra KFUM som ble en millionspiller i profflivets parfymerte søppel. For så levende skrevet er egentlig denne boka.

Bare prosjektert

Den kvaliteten finnes ikke hos Åge Hareide og hans medforfatter Harald Henmo. Egentlig er det rart at Henmo som kom med en høyst personlig idrettsbok på samme forlag i fjor, har latt seg bruke på dette altfor tydelig planlagte prosjektet rundt populariteten til en ny landslagstrener.

Allerede Ole Gunnar Solskjærs forord om Hareides fortreffelighet slår an en litt emmen Kim Il Sung-seanse. Fortsettelsen er lett pompøs, med introduksjonen av Åges tolv lærdommer, som treneren selv tenkte på å kalle tolv bud før han kom på muligheten for enkeltes assosiasjoner.

-  Jeg har ikke så høyt selvbilde, skriver Hareide, og er da bevisst komisk.

Mer ubevisst komisk er det at læresetningene og boka føyer seg inn i rekka av tidas mange femminutters oppskrifter på hvordan vi alle skal få en lykkeligere hverdag. Det er ikke så mye galt med Åges lærdommer, men det er heller ikke så mye riktig at vi trenger å få dem innbundet.

Derimot er mimringen om et langt og suksessrikt fotballiv trivelig lesning. Om Hareide lurer oss eller ikke.

<B>LURING:</B> Henning Berg har lurt oss lenge. Nå kommer eventuelt sannheten, medrivende fortalt av journalist Joachim Førsund.
SOLGUD:</B> Åge Hareide står fram som litt for mye av en solgud i selvbiografien han har skrevet sammen med Harald Henmo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media