- Blant verdens fem mest kompliserte bygg

Se Operaen bli bygd på tre minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg blir melankolsk og forundret av å se det. Det er mange følelser som raser rundt i hodet, sier Snøhetta-arkitekt og prosjektleder for utforminga av operaen, Tarald Lundevall.

Fem års byggeprosess og 4,1 milliarder kroner er komprimert ned til en tre minutter lang video, og lørdag 12. april åpner omsider landets nye operahus i Bjørvika, Oslo.

Avansert

Arkitekt Lundevall hevder det er ett av verdens fem mest kompliserte husbyggverk.

- Et operabygg er i seg selv meget vanskelig da få rom er like og 50 forskjellige yrkesgrupper - fra smeder til dansere - skal passe inn. Dessuten har et slikt prosjekt store krav til demokrati, og alle løsninger skal rapporteres inn til det offentlige på detaljnivå, sier Lundevall.

Dette, i kombinasjon med at huset delvis ligger i vann med en utfordrende og datamodellert geometri, gjør at arkitekten tror det er blant verdens mest avanserte.

- Jeg mener jeg har dekning for det, sier Lundevall, og nevner Beijing-OL\'s «Fugleredet» som et eksempel på andre bygg i det globale toppsjiktet. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer