Blå dystopi

Vi i Rødt er realister, og maler ikke opp utopier, men Meisingsets blå dystopi er på sin side bare et trist skue.

LIBERAL: «Meisingset lever i den tro at mennesker neppe vil bidra uten økonomiske incentiver. Det er et kjent liberalistisk menneskesyn. Nyere forskning på motivasjon innen økonomi, sosiologi og psykologi viser at dette er feil», skriver Kjelsberg. Foto: Nina Hansen
LIBERAL: «Meisingset lever i den tro at mennesker neppe vil bidra uten økonomiske incentiver. Det er et kjent liberalistisk menneskesyn. Nyere forskning på motivasjon innen økonomi, sosiologi og psykologi viser at dette er feil», skriver Kjelsberg. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kristian Meisingset fra Minerva beskriver i Dagbladet 9. mai at Rødt «er fullt av gode verdier og ønsker» og «ser på samfunnet med nytt blikk». Det har han rett i. Rødt er et parti som ikke frykter nytenking, og som gjennom det vil skape et bedre samfunn.

For Meisingset blir dette derimot en «fantasi». Det er ikke noe nytt fra høyresiden.

Den klassiske liberalismens far John Locke anså slaveri som en naturlig del av samfunnet. På 1800-tallet beskrev Georg W. F. Hegel den autoritære Prøyssiske embetsmannsstaten som den beste staten verden kunne komme opp med, og i 1992 beskrev Francis Fukuyama den vestligkapitalistiske verdensorden som «The End of History».

De tok alle feil.

Rødts framtidssamfunn er ingen fantasi eller utopi. I vårt nye prinsipprogram beskrives sosialisme som en prosess som «bygger videre på tradisjonene fra vår egen historie med klassekamp og politisk kamp som blant annet førte til samvirketanken, kooperasjonene og kravene om en godt utbygd velferdsstat».

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Vi har en åpen og udogmatisk holdning til samfunnet, og mener vi at det finnes «et mangfold av sosialistiske ideer og modeller i kontinuerlig samspill og konflikt med hverandre».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer